Krig, verdens eneste hygiene

Og nå er jeg nødt til å for­telle dere hva som klart og tyde­lig skil­ler futu­ris­men fra den anar­kis­tiske opp­fat­ning.

Sist­nevnte stan­ser, med sin benek­telse av det uen­de­lige prin­sip­pet om men­nes­ke­lig evo­lu­sjon, ansat­sen sin i en ideal­til­stand av uni­ver­sell fred og et idio­tisk para­dis fullt av folk som klem­mer hver­andre i åpne enger og bøl­gende palme­trær.

Vi der­imot setter som abso­lutt prin­sipp for futu­ris­men men­nes­kets kon­ti­nu­er­lige til­bli­velse og uen­de­lige fram­skritt både fysio­lo­gisk og intel­lek­tu­elt.

Vi mener at hypo­te­sen om fol­ke­nes sam­men­smelt­ning i all venn­ska­pe­lig­het er utda­tert og bør over­skri­des, og vi aner­kjen­ner bare en eneste hygiene for verden: krig.

Det fjerne målet for den anar­kis­tiske ideen, det vil si en sakt­mo­dig ømhet, feig­he­tens søster, fram­står for oss som en mot­by­de­lig for­der­velse som inn­vars­ler fol­ke­nes døds­kva­ler.

Anar­kis­tene nøyer seg også med å angripe de poli­tiske, juri­diske og øko­no­miske gre­nene til sam­funns­treet. Vi vil mye mer. Vi vil rive opp og brenne de dypeste røt­tene, de som er plan­tet i men­nes­kets hjerne og som heter: ordens­mani, ønsket om å anstrenge seg minst mulig, fana­tisk til­be­delse av fami­lien, bekym­ring for søvn og regel­mes­sige mål­ti­der, ussel kvie­tisme, kjær­lig­het til det antikke og det gamle, til det lyte­fulle og syke, skrekk i møte med det nye, forakt for ungdom og opp­rørske mino­ri­te­ter, aktelse for tiden, for år akku­mu­lert, for døde og døende, instink­tivt behov for lover, lenker og hind­rin­ger, redsel for vold, for det ukjente og det nye, frykt for en total frihet.

Har dere noen gang sett en for­sam­ling av unge revo­lu­sjo­nære eller anar­kis­ter? … Vel, det finnes ikke et mer ned­slå­ende syn.

Dere vil der legge merke til den akutte, umid­del­bare manien i alle disse røde sje­lene til å kvitte seg så raskt som mulig med deres glø­dende uav­hen­gig­het, for å gi ledel­sen av for­sam­lin­gen til den eldste blant dem, det vil si den mest opport­u­nis­tiske, den mest for­sik­tige, med andre ord til den som alle­rede har skaf­fet seg litt makt og auto­ri­tet og dermed vil være fatalt inter­es­sert i å bevare tin­ge­nes til­stand, til å dempe volden, ved å gå imot enhver lyst på even­tyr, fare og helte­mot.

Sam­ti­dig som den nye lede­ren styrer til­syne­la­tende rett­fer­dig den gene­relle dis­ku­sjo­nen, vil han lede saue­flok­ken til trauet av sin per­son­lige inter­esse.

Tror dere, revo­lu­sjo­nære ånder, fort­satt seriøst at slike for­sam­lin­ger har noen nytte?

I så fall må dere nøye dere med å velge en enkel ord­sty­rer eller enda bedre en dis­ku­sjons­tel­ler. Velg den yngste blant dere, den minst kjente, den minst vik­tige, og sørg for at denne aldri får noen annen rolle enn å for­dele tale­ti­den helt likt og kon­trol­lere det med klokke i hånd.

Men det som skaper en enda større avgrunn mellom den futu­ris­tiske og den anar­kis­tiske opp­fat­ning, er det store pro­ble­met med kjær­lig­he­ten, følel­se­nes og den kjø­de­lige lys­tens store tyranni, som vi vil fri­gjøre men­nes­ke­he­ten fra.


Fra
Le futu­risme (E. Sansot & Cie, Paris 1911), over­satt av Remi Nilsen

Filippo Tom­maso Mari­netti (1876–1944) var en ita­li­ensk for­fat­ter og grunn­leg­ger av futu­rist­be­ve­gel­sen.

Remi Nilsen (f. 1977) er skri­bent, over­set­ter og redak­tør for norske Le Monde diplo­ma­ti­que.

Les også Remi Nil­sens tekst om fascisme og futu­risme, «Fanget i for­ti­den».