Litteraturen som verk-sted

«Det romanmessige» i Thure Erik Lunds forfatterskap

Vir­gi­nia Woolf hadde en for­bil­led­lig evne til å arti­ku­lere sann­he­ter om lit­te­ra­tu­rens funk­sjon og evo­lu­sjon med lett­het og inter­esse. Hennes lette og tidvis iro­ni­se­rende stil, hennes blikk for små varia­sjo­ner som utgjør store for­skjel­ler, og ikke minst den nar­ra­tive iscene­set­tel­sen av til­syne­la­tende teo­re­tisk-abs­trakte este­tiske dis­ku­sjo­ner, gjør henne stadig til en kilde for å tenke lit­te­rær form. At hun også skrev roma­ner som langt på vei over­går de fleste for­fat­tere hva gjel­der eks­pe­ri­men­te­rings­trang og ‑tvang, bryter ned fore­stil­lin­gen om ten­king og for­fat­teri som to dis­tinkt avklarte kate­go­rier. Noe mytisk natur­barn var hun aldri, og selv om det hefter en viss per­vers idea­li­se­ring av hennes «gal­skap», står hun som et bevis på intel­lek­tet og følel­se­nes sam­ek­sis­tens, hvor klar­het og tvisyn langt ifra er mot­set­nin­ger, men heller modus full­sten­dig avhen­gige av hver­andre.

Å starte en tekst om Thure Erik Lund med Woolf kan synes arbi­trært, for sti­lis­tisk og form­mes­sig later de to for­fat­terne til å ha lite med hver­andre å gjøre. Sam­ti­dig er de to uttrykk for en og samme nød­ven­dige hand­ling på den moderne lit­te­ra­tu­rens vegne: nemlig roman-nydan­nel­ser ikke for nydan­nel­sens skyld, men av eks­pli­sitt eller impli­sitt his­to­risk nød­ven­dig­het. Fra begges biblio­grafi kan man avkode en frust­ra­sjon over roman­kon­ven­sjo­ner som ikke lenger evner å repre­sen­tere nye, his­to­risk betin­gede erfa­rings­ho­ri­son­ter, livs­for­mer og sub­jekt­for­stå­el­ser. Det er ikke å gå for langt å påstå at både Lund og Woolf har sett et nytt men­neske ta form, og siden roma­nen er det moderne sub­jek­tets form par excel­lence, må den stadig opp­blø­tes, tøyes, knuses, av- og omfor­mes for å igjen kunne bli sann. Å bruke ord av dette slaget – nye sub­jek­ter og sann­het – kan virke dra­ma­tisk, om det ikke var for at Woolf uttryk­ker dette helt eks­pli­sitt i essayet «Mr. Ben­nett and Mrs. Brown», hvor hun med for­bil­led­lig pre­si­sjon pos­tu­le­rer at «On or around Decem­ber 1910, human cha­rac­ter changed.»1 Essayet er et opp­gjør med de edwardi­anske for­fat­terne – som tit­te­lens Ben­nett – som har stiv­net i vic­to­ria­ti­dens nå så for­slitte roma­ner, ute av stand til å se den mid­del­ald­rende Mrs. Browns egen­art som moderne, for ikke å si moder­nis­tisk, men­neske.

Alle bety­de­lige for­fat­tere kunne selv­sagt fun­gert som illust­re­rende eksem­pel, siden de bygger teks­ter som ved hjelp av tra­di­sjon og inno­va­sjon «fanger» ikke bare «sin tid», men også for­skut­te­rer det som skal komme. Like­vel er det noe eget ved dette essayet – ikke bare fordi det er vel­skre­vet og godt tenkt, men også fordi det er en aksjo­nis­tisk ana­lyse og rap­port fra en bryt­nings­tid. I etter­tid frem­står det åpen­bart for enhver lit­te­ra­tur­his­to­ri­ker at 1920-tal­lets lit­te­ra­tur måtte se ut som 1920-tal­lets lit­te­ra­tur, men leser man Woolf for­står man at moder­nis­mens status som tiårets domi­ne­rende form var langt mindre selv­sagt da. Lit­te­ra­tu­ren er liksom alltid på vippe­punk­tet. Like viktig er teks­ten som påmin­nelse om at lit­te­rær form og stil ikke er et «rent» este­tisk anlig­gende, men at lit­te­rære nydan­nel­ser rett og slett angår epist­me­lo­gien: en stiv­net form er usann, fordi den tvin­ger den lit­te­rære teks­ten til å gjen­for­telle like stive opp­fat­nin­ger om hva et men­neske er – og hvor­dan men­nes­ket for­hol­der seg til sin omver­den.

1920, 2020. Man tren­ger selv­sagt ikke være en stor his­to­ri­ker for å innse at tek­no­lo­gisk inten­si­ve­ring, de digi­tale maski­nene og finans­ver­de­nens farvel til jorden, har pro­du­sert en lig­nende mor­fo­logi av det men­nes­ke­lige sub­jek­tet anno 2000-tallet. Nye og sam­men­fil­trede sett med følel­ser, ver­dens­an­sku­el­ser og fore­stil­lin­ger tar form paral­lelt med 24/7‑samfunnet, den glo­bale øko­no­mi­ens ugjen­nom­tren­ge­lige frem­med­gjø­ring og omdan­nel­sen av poli­tik­ken til admi­ni­stra­sjon. Like­vel er det som om noe mang­ler – for hvor er roma­nene som har tatt de for­ma­lis­tiske kon­se­kven­sene av denne store for­vand­lin­gen? For­enk­let kan man påstå at det for det meste støpes nye moti­ver i gamle former, sam­ti­dig som de nye lit­te­rære for­mene ofte frem­står som kne­fall for den nye ver­dens­or­de­nens mot­stands­løse umid­del­bar­het. Selv­sagt finnes det unntak, med for­fat­tere som ikke beskri­ver det moderne panop­ti­ko­net og den digi­tale struk­tu­rens omni­po­tens og omni­pre­sens, men skri­ver situa­sjo­nen fra inn­si­den, ikke fra tek­no­lo­gi­ens sen­trum – for er det ikke nett­opp man­ge­len på et slikt sen­trum som utgjør den nær­mest uover­vin­ne­lige makten til sen­ka­pi­ta­lis­mens bru­tale tek­no­velde? – men fra alle dets kom­po­nen­ter sam­ti­dig, så å si. Thure Erik Lund er en av disse.

I alle sine roma­ner for­sø­ker han, av este­tisk og intel­lek­tu­ell nød­ven­dig­het, på det samme: å gå i neve­kamp med det som i hans muli­gens beste bok, Iden­ti­tet, kalles «det roman­mes­sige». For å kunne bore seg inn i enhver krok av den post­mo­derne til­stan­dens livs­vil­kår, for å kunne regist­rere den nyauto­ri­tære til­væ­rel­sens kno­tete, mar­gi­nale og para­no­ide avgrun­ner, må roma­nene avkle seg sin egen form. Ikke slik at de mister sin roma­ni­tet, sna­rere tvert imot: Lund må vri sine form­eks­pe­ri­men­ter bort fra fast­låste roman­struk­tu­rer og ‑former, enten tvangs­trøyen er opp­vekst­ro­ma­nen, bygde­ro­ma­nen, stu­dent­ro­ma­nen, dan­nel­ses­ro­ma­nen, odels­ro­ma­nen og så videre, og så videre. Det er et sisy­fos­ar­beid, men noen må da gjøre det.

Om ikke det tyde­ligste eksem­pe­let, så i det minste det mest talende: jakken i Straahl­box. Roma­nens for­tel­ler er, som barn, full av forakt for ytter­tøy, og mot­stan­den mot å gå med jakke er emble­ma­tisk for den uto­piske drøm­men om en bomse­til­væ­relse i sam­funns­struk­tu­rens rand­so­ner og blind­flek­ker. Når han som barn påtvin­ges en jakke av sine for­eldre, antar dette beklem­mende ytter­tøyet – dette for­nuf­tens og pater­na­lis­mens hyl­ster – en nær­mest alle­go­risk karak­ter, i det minste frem­står det som en meta­poe­tisk gest med hen­blikk på den lange kjeden av set­nin­ger som utgjør Lunds for­fat­ter­skap. For jakken er ikke bare et plagg, men selve fami­lie­ro­ma­nens over­de­ter­mi­ne­rende struk­tur, som selv­sagt ikke kler den abnorme ana­to­mien til Lunds tanke­ver­den. Derfor utspil­ler sekven­sen seg også som et sosial­rea­lis­tisk hel­vete, en rest av det 1970-tallet som roman­åp­nin­gen til­syne­la­tende – for tem­po­ral kon­ti­nui­tet og rom­lige grense­opp­gan­ger er alltid i spill hos Lund – utspil­ler seg i, med for­eldre som et delvis hys­te­risk, delvis nisse­luete hyle­kor: «Hva slags hel­ve­tes faens dritt er detta!? Jeg blir helt ute av meg. Å, hvor skal jeg hente kref­tene fra? (…) Arne … ikke ta gutt­un­gen vår så hardt da … han er bare femten år. Femten år er han, snuf­set hun. Jeg visste ikke hva jeg skulle si. Gri­ninga til mor mi orka jeg ikke.»2 Ytter­plag­get er fami­lie­dra­ma­ets form påtvun­get fra utsi­den – den auto­ri­tære far, den omsorgs­fulle mor – som jeget må vrenge av seg for å være boms, være sann, være fri.

Blar man førti sider frem i samme roman, kan man se hva jakke­fal­let gjør med roma­nen:

Fra denne nyvundne sym­bio­tiske til­stand følger en helt ny bue, og den tren­ger seg inn over­alt, med et for­kla­rel­sens lys, av en him­mel­sfæ­risk verden, og det er slik det opp­høyde momen­tet inn­tref­fer, med en gud­dom­me­lig nyord­ning, som alt nå kan merkes i alt, som en usyn­lig og langt­rek­kende virke­kraft. Etter hvert vil den nye tek­no­gu­den oppstå i en så mye kla­rere form, en eller annen gang i fram­ti­den, den vil måtte befinne seg i noe som enhver vil komme til å være inn­skre­vet i, og som alt vil ytre seg gjen­nom, for denne tek­no­gu­den er i tre­enig­hets­form, hvor det bio­lo­giske og det tek­no­lo­giske er opp­høyd i det tredje (…).3

Plut­se­lig en helt annen tekst. Å rive av seg ytter­lig­he­tens mate­ri­elle struk­tur er å åpne et lit­te­rært frirom. Eks­pe­ri­men­te­rings­vil­jen er grun­nen ikke bare til at Lund er blant de få sam­tids­for­fat­tere som har utvi­det roma­nen, men også til at han evner å gi et nytt men­neske – og en ny livs­form – et lit­te­rært uttrykk. Alt fra opp­løs­nin­gen av des­il­lu­sjons­ro­ma­nen i Tanger til form­kon­flik­ten som utgjør roman­pa­ret Iden­ti­tet og Verte­brae, har Lund skre­vet roma­ner hvor en klaus­tro­fo­bisk sam­funns­vev, en ugjen­nom­tren­ge­lig hyper­me­dia­li­tet og kon­for­mi­te­tens feng­sel, har blitt gestal­tet og ned­brutt av en sær­egen vilje til neo­lo­gis­mer, bro­kete syn­taks og krappe sving­nin­ger fra meta­fy­sisk spe­ku­la­sjon til inder­lig indig­na­sjon, men også en vilje til å skrive den moderne sam­funns­ve­vens intri­kate arki­tek­tur. Lunds for­fat­ter­skap avhen­ger nett­opp av at det ikke finnes noen posi­sjon uten­for struk­tu­ren, en erkjen­nelse teks­tene hans ikke kan unngå å emu­lere.

Lit­te­ra­tur­his­to­rien er et lune­fullt spø­kelse som inn­hen­ter enhver for­fat­ter, hvis skjebne blir å agere både som medium og som ånde­ma­ner. Altfor mange tror at å skrive en lit­te­rær tekst hand­ler om å finne en form som passer til en påstått sær­egen per­son­lig livs­er­fa­ring, at skri­ving avhen­ger av å finne jakken som uttryk­ker ens sanne iden­ti­tet. En slik fore­stil­ling kler selv­sagt en tid som svarer på tapet av sub­jek­tiv agens ved å tvi­holde på livs­er­fa­rin­gens selv­for­kla­rende vali­di­tet. Men dette kunst­sy­net står alltid på ters­ke­len til å dege­ne­rere til former som affir­me­rer og aksen­tu­erer en indi­vi­dua­lisme som selv har dege­ne­rert til rett til for­bruk og beskyt­telse fra intel­lek­tu­elt kjet­teri. Mot denne meta­fy­sik­ken, som best kan beskri­ves med påstan­den om at «alle har en his­to­rie som for­tje­ner å bli for­talt», behø­ves lit­te­rær ten­king som øver mot­stand mot opp­vur­de­rin­gen av det pri­vat­psy­ko­lo­giske, og ser på lit­te­ra­tu­ren som en kol­lek­tiv his­to­risk form. En beti­me­lig påmin­nelse om beho­vet for alter­na­ti­ver til denne måten å tenke lit­te­ra­tur på, finnes i Gilles Deleu­zes «Lit­te­ra­tu­ren og livet» hvor det står at «lit­te­ra­tur er alt annet enn å tvinge levd stoff inn i en alle­rede eksis­te­rende form»4.

Denne teks­ten til Deleuze, som i utgangs­punk­tet sjel­den gjør seg umaken det er å defi­nere og hugge i stein, er used­van­lig kom­pakt, nær­mest som espress­over­sjo­nen av hans lit­te­ra­tur­syn. Åpnin­gen kan uan­sett fun­gere som et credo, en ver­di­full påmin­nelse om at lit­te­ra­tur, i begre­pets sanne betyd­ning, ikke kommer til verden ved at livs­be­tong helles ned i en sta­tisk støpe­form. Ethvert sant kunst­verk får sin form fra sitt eget inte­riør, synes også Lund å for­telle oss, kun slik kan «de gamle skrø­nene skrel­les vekk». Lik disse roma­ne­nes for­tel­lere vrir og drar i det ytre – jakker, språk, moral, pas­sa­sjer, fore­stil­lin­ger, ideer – gjør også roma­nene det. Lund ser ikke en roman­form han vil gjen­skape, han ser roman­for­mer han vek­sel­vis må gjen­skape, omskape og gjen­drive. Lund paro­di­e­rer als­kens sjan­gere og modi, men de blir lundske i det øye­blik­ket de blir slukt av disse ure­gjer­lige roman­ma­ski­nene.

I Iden­ti­tet kjem­per han en vind­mølle­kamp, uttalt og form­mes­sig, mot de rådende roman­struk­tu­rer. Hele roma­nen for­to­ner seg som en slags lit­te­rær og eksis­ten­si­ell «avfor­ming», en dia­lek­tisk kamp mellom indre og ytre, to stør­rel­ser som selv­sagt har mer porøse grense­opp­gan­ger enn hva den sed­van­lige fore­stil­lings­ver­den til­la­ter oss å tro. Roma­nen kunne gi inn­trykk av å være mer «kon­ven­sjo­nell» enn de mest eks­pe­ri­men­telle roma­nene hans, mindre av en topo­grafi over et gjen­nom­me­dia­li­sert system, og mer av en klas­sisk bor­ger­lig roman. Her møter en para­noid kjær­lig­hets­his­to­rie den des­il­lu­sjo­nerte kunst­ner­ro­ma­nen, bygde­ro­ma­nen kniver mot science fic­tion-sjan­ge­ren – alt uten å være mot­set­nin­ger, men heller bestand­de­ler i en eklek­tisk lege­ring. Lund har så å si svin­get seg opp til – eller ned til, til siden, ut av – et sted i for­fat­ter­ska­pet hvor ingen­ting synes å være hin­si­des hans ten­tak­lers rekke­vidde. Med et stadig ener­ve­rende-sjar­me­rende driv, lik et fes­tens midt­punkt, hind­rer for­fat­te­ren lese­ren i å smette inn en kom­men­tar. Roma­nene til Lund er alltid slik, de invi­te­rer ikke lese­ren «inn» (inn hvor, om jeg tør be?), som er en klisje hentet fra kri­ti­ker­stan­den og skrive­skole­dis­kur­sen. Nei, han opp­sø­ker lese­ren med en buld­rende maskin man først to-tre sider senere opp­da­ger er fin­inn­stilt.

Cogito ergo dum

Bildet av Lund som en for­fat­ter ute av kon­troll, med et for­fat­ter­skap med den ene foten i grøfte­kan­ten og den andre på sinns­syke­hu­set (og hodet i den meta­fo­riske skyen), som den «bygde­tul­lin­gen» Ken­neth Moe omta­ler han som,5 er mest av alt en kon­struk­sjon den lit­te­rære offent­lig­he­ten behø­ver for å kunne leve med seg selv. Så lenge Lund er gal, er vi nor­male. Så lenge bøkene hans er rabiate, skri­ver vi vel­fri­sert. Slik er Lunds bøker speil i dobbel for­stand: på den ene siden speil­ven­der han vir­ke­lig­he­ten, på den andre spei­ler vi oss i dem og innser at vi er lan­dets vak­reste.

Om det ikke er for­må­let, så er i det minste kon­se­kven­sen av denne feti­sje­rin­gen av Lund som en slags for­fat­ter­stan­dens andre, en delvis deleg­ti­me­ring av ideene for­fat­ter­ska­pet pro­du­se­rer. Roma­nene og resep­sjo­nen later til å bevege seg inn og ut av hver­andre, hvor kri­ti­kerne posi­sjo­ne­rer for­fat­te­ren Lund på samme plan som hans hoved­per­soner iscene­set­ter seg selv. Dyna­mik­ken gir et este­tisk frirom, som dra­ma­ti­se­rer pro­ble­met den moderne lit­te­ra­tu­ren støter på i møte med sam­fun­net kuns­ten både er innen­for og uten­for: ved å vinne avstand fra etisk, sosial og poli­tisk ansvar­lig­het, er det så altfor lett å avfeie lit­te­ra­tu­rens etiske, sosiale og poli­tiske påstan­der.

Sam­ti­dig er det påfal­lende hvor­dan kri­ti­ker­stan­den ofte later til å ønske at han både tema­tisk og sti­lis­tisk tar det litt med ro. Man ønsker seg en Lund uten det lundske. Iden­ti­tet ble blant annet hyllet for sine vir­ke­lig­hets­nære beskri­vel­ser av et samliv på gyn­gende grunn. Men en slik ros fanger kun ett ledd i den lundske beskjef­ti­gelse med «den bekjen­nende lit­te­ra­tu­ren». For Iden­ti­tet er selv­sagt ikke «vir­ke­lig­hets­lit­te­ra­tur» i normal for­stand, det kan tross alt avle­ses av roma­nens åpning: «I hele mitt voksne liv har jeg vært fanget i en for­tel­ling som jeg har måttet finne opp sjøl. Men siden jeg ikke har for­stått dette før nå, må jeg nok også innse at livet mitt fram til dette øye­blikk har blitt til en for­tel­ling som ennå ikke har fått noen form.»6 For å angripe – eller ret­tere sagt, la oss angri­pes av – roma­nens sanne pro­sjekt (og kan­skje hele Lunds for­fat­ter­skap), ligger nøk­ke­len i disse to set­nin­gene. Ikke bare er Lunds hoved­per­son, den siste Hal­lands­åsing, på sed­van­lig vis en mann fra­tatt og på jakt etter sin frihet, det er hans egen livs­his­to­rie som har fanget ham. Utsag­net er både iro­nisk og inder­lig – på den ene siden lat­ter­lig­gjø­res ideen om at ens livs­ferd­sel kan få fast form, på den andre en erkjen­nelse av at formen styrer sub­jek­tets selv­for­stå­else.

Skep­si­sen mot for­tel­lin­gen er like­fullt ikke en skep­sis mot form, mot lit­te­rær struk­tur og orden, som sådan, men heller det mot­satte: roma­nens vekt ligger på fore­stil­ling om at form i seg selv pro­du­se­rer mening, og at det er noe falskt og ufritt over «det roman­mes­sige», med sta­bile sub­jekt­po­si­sjo­ner og påståtte uten­fra­per­spek­tiv. Å fjerne «det roman­mes­sige» som hefter ved roma­nen, blir dermed en este­tisk og episte­mo­lo­gisk nød­ven­dig­het for å skape Hal­landsås, som er mer inter­es­sant som prisme for et krys­nings­punkt mellom «det for­ti­dige» og «det kom­mende» enn som alte­rego for for­fat­te­ren.

Livs­for­tel­lin­gen skvul­per for­me­lig over, lik et over­fullt ølglass, hvis inn­hold hele tiden – av en eller annen for­ban­net grunn! – later til å ville for­enes med og suges inn i gulv­tep­pet. Det er neppe uten grunn at det vugges med en del ølglass tidlig i Lunds for­fat­ter­skap. Denne formen kan nød­ven­dig­vis ikke være hard og kon­form, da det fly­tende alltid finner en vei rundt. Heller må den være plas­tisk og føye­lig, men aldri fra­væ­rende. Redun­dan­sen, tanke­spran­get, kver­nen av inn­fall og utfall, selv­mot­si­gel­sene og oksy­mo­ro­nene – alt er tegn like sterkt som alt annet på at man leser en Lund-roman. Lider man av este­tisk ano­reksi, er det ikke hit man skal dra. Like fullt er det langt fra Lund til den til­for­la­te­lige «form­løs­he­ten» (som selv­sagt ikke er «uten form», men ønsker å frem­stå ume­di­erte) som preger en domi­ne­rende sam­tids­lit­te­rær åre, som bygger på en meta­fy­sisk over­be­vis­ning om teg­nets gjen­nom­sik­tige magi: troen på en sam­men­filt­ring av liv og tekst gjen­nom en lit­te­rær flyt, hvor teks­tens struk­tur­løs­het spei­ler sen­mo­der­ni­te­tens uover­skue­lige kaos, en tro på at livet best finner sitt uttrykk gjen­nom en ustan­se­lig og usor­tert strøm av reson­ne­men­ter, til­fel­dige sanse­inn­trykk og «en venn ringte meg og sa …».

Lunds roma­ner kan også for­tone seg som strøm og flyt, men det finnes en bro­kete og kjet­tersk lit­te­ra­ri­tet som for­nek­ter lese­ren en opi­ums­døs: «Jeg ønsket å gi ver­dens­ma­ski­nen noe gru­s­ak­tig, skrang­lete, abs­trakt, som den ikke kunne sluke, som den ikke kunne fatte, men som kunne for­vandle den, ube­gri­pe­lig, fordi det skulle være et bilde på den selv.»7 De, altså roma­nene, er selv­sagt ikke strengt kom­po­nerte, men den struk­tu­relle og intel­lek­tu­elle spenn­vid­den er uttrykk for en intern logikk som minner like mye om den tid­lige moderne roma­nen enn de som fyller bok­han­de­lens nyhets­hyl­ler, hvor digre­sjo­nens og tanke­spran­gets kunst ikke er over­flø­dig kjøtt, men form­grep som utford­rer troen på den suk­ses­sive for­tel­lin­gens A‑til-B-het. Til felles med både Don Qui­jote og Tristram Shandy har Lunds for­fat­ter­gjer­ning ikke bare den meta­lit­te­rære paro­dien, men også en trang til å skeie ut i peri­fe­rien. Disse tenden­sene hører selv­sagt sammen, særlig fordi disse roma­nene er – ørkes­løse, vil det alltid vise seg – forsøk på å nå til­bake til et opphav, og hva er paro­dien om ikke et nikk til noe som kommer forut, noe som i sin fødsel alle­rede var svan­ger med sin egen avart? Digre­sjo­nene og omvei­ene, gjen­ta­kel­sene og uttvæ­rin­gene, til­bake­blik­kene og spå­dom­mene, alt er del av et kaleido­skop som hele tiden formår å for­bryte seg mot roma­nens karak­ter av å være lande­vei.

Sam­ti­dig er opp­løs­ning trus­se­len som Iden­ti­tet spe­si­elt og Lunds for­fat­ter­skap gene­relt hele tiden støter mot. Årsa­ken til denne kon­flik­ten finnes i for­fat­ter­ska­pets mate­riale, det råstoff han stadig befat­ter seg med: tek­no­lo­gens sin­gu­la­ri­tet, den glo­bale og post­glo­bale hyper­ka­pi­ta­lis­men, refe­ren­tens bort­fall, sen­tral­mak­tens utra­de­ring av als­kens alter­na­tive mikro­øko­no­mier og livs­for­mer (det er vir­ke­lig ikke enkelt å drive tusk­han­del i Norge i dag!). «Vi lever alle i en gigan­tisk, uover­skue­lig tekst­strøm», som det står i Verte­brae.8 Disse sen­mo­derne feno­me­nene utpre­ges av sin umid­del­bar­het og pseu­do­re­li­giøse usyn­lig­het, som full­sten­dig natu­ra­li­serte deler av vår eksis­tens, like gjen­nom­sik­tig og lite hånd­gri­pe­lig som luften som for­svin­ner ut av hånden som lukker seg om pennen. Å gi lit­te­rær form til noe til­syne­la­tende imma­te­ri­elt uten å hen­falle til tema­tisk didak­tikk eller dis­tan­sert essay­is­tikk, det er Lunds pro­sjekt. Svaret er å skape roma­ner som eks­tremt selv­be­visste og sam­ti­dig har en helt sær­egen, nær­mest impro­vi­sert opp­finn­som­het.

Fordi han for­tol­ker denne ver­de­nen, og disse men­nes­kene, pro­ses­sene og struk­tu­rene som utgjør den, fra inn­si­den, kan man påstå at det ikke finnes en mer rea­lis­tisk for­fat­ter i Norge enn Thure Erik Lund. Ja, kan­skje finnes det ingen mer poli­tisk for­fat­ter enn han – om man med poli­tikk ikke mener repre­sen­ta­sjo­nens gåte­fulle mate­ma­tikk, hvor et sta­tis­tisk X opp­høyes til kon­sti­tu­e­rende ideo­lo­gisk prin­sipp. Å lese roma­nene bekjen­nende, er å avpo­li­ti­sere dem. Ved å gå løs på vir­ke­lig­hets­lit­te­ra­tu­ren – ved å ha «stupt rett inn i den Knaus­gårdske felle»9 – som en sta­tisk roman­form, stil­ler Lund oss ansikt til ansikt med hva vi godtar som sann­syn­lig og rea­lis­tisk, og dermed ten­ke­lig. Et lit­te­rært anlig­gende, selv­sagt, uttrykk for et ønske om å utøve mot­stand mot den norske lese­di­et­ten, med sine bitre skils­mis­ser og hobby­freu­di­anske barn­dom­strau­mer, men også en lit­te­rær tenk­ning som følger det his­to­riske øye­blik­kets nød­ven­dig­het. For den uvir­ke­lig­he­ten Lund beskri­ver, er den uvir­ke­lig­het som former våre liv: de usyn­lige bån­dene mellom de mil­lio­ner av celler som utgjør tanken og den eks­pan­de­rende tek­no­lo­gien den alle­rede er inn­vevd i. Lund kan aldri skrive en verden som er defi­nert, bestemt og «nær», fordi den verden han ser, for­to­ner seg helt anner­le­des.

Det siste menneske

Lunds men­nes­ker er ikke som andre men­nes­ker. Det lundske men­nes­ket har mer til felles med maskin­kom­po­nen­ten enn maskin­pro­du­sen­ten, det har blitt ned­gra­dert fra uni­ver­sets sen­trum til en brikke på tek­nofeu­da­lis­mens sjakk­brett, hvor selve spil­let – selve den digi­tale penge­ma­ski­nen – utgjør all tings (u)endelige mål. Lunds roma­ner, per­soner og pro­ses­ser utgjør et mas­sivt vesen med utal­lige lemmer, som bryter med og utvi­der vår nor­mal­for­stå­else av iden­ti­tet og men­nes­ke­lig­het. Mens deler av sam­tids­lit­te­ra­tu­ren, under­hold­nings­in­du­strien, psy­ko­lo­gien og jour­na­lis­tik­ken vil ha oss til å tro at det sen­mo­derne sub­jek­tet først og fremst kjenne­teg­nes av sine per­son­lige nev­ro­ser, psy­kiske lidel­ser og sin mangel på til­hø­rig­het, viser Lund det som et indi­vid – om man i det hele tatt kan benytte dette begre­pet – under­lagt pas­si­vi­se­rende kon­troll­me­ka­nis­mer av sosial, este­tisk og tek­no­lo­gisk art. Veien til Kafka synes plut­se­lig over­ras­kende kort – ikke bare fordi de begge er «i sitt språk som en frem­med»,10 for å sitere Deleuze og Guat­tari, men også gjen­nom at begge bygger ver­de­ner som til­syne­la­tende levner sub­jek­tet med lite auto­nomi. Men slaget er aldri tapt, roma­nene finnes, og i dem hand­ler det alltid om «å finne en utvei, risse opp en flukt­linje».11 Det er selv­føl­ge­lig en bety­de­lig avstand mellom Kafkas pre­sise prosa og Lunds deri­ve­rende stil. Og skulle ikke det bare mangle, all den tid både kon­trol­len og mot­stan­den har gjen­nom­gått utal­lige meta­mor­fo­ser siden mel­lom­krigs­ti­den? Like­vel melder fel­les­ska­pet seg, særlig i hvor­dan det finnes et besyn­der­lig, natur­stri­dig håp hos Lund, som kan minne om Kafkas kor­ri­dorr­rike roma­ner, hvor det fort­satt finnes små lommer av egen­art og mot­stand i en verden hvor en diffus makt har gjen­nom­trengt nesten hele verden.

Sam­spil­let mellom makt og mot­stand får også sitt uttrykk i Iden­ti­tet og Verte­brae, ved at Lund visker ut skil­let mellom for­tel­ler og for­tel­ling, eller det for­tel­lende og det for­talte. Iden­ti­tet «hand­ler» om en mann som står bak, eller er med­ska­per av, en tekst­strøm, og denne tekst­strøm­men er det som utgjør roma­nen Iden­ti­tet. Hand­lin­gen er dermed det som i seg selv pro­du­se­rer hand­lin­gen, som en slags per­vers selv­ska­ping. «Hvis jeg ikke kan være den som skri­ver på maski­nen, vil jeg i det minste være papi­ret maski­nen skri­ver på. Kan jeg ikke være maski­nens meka­ni­ker, vil jeg i det minste være det levende råstof­fet den bruker og behand­ler»,12 som det står med hen­vis­ning til Kafka hos Deleuze og Guat­tari. Denne tekst­strøm­men er tenkt som et frirom, en siste skanse mot en utenom­ver­den hvor enhver egen­art utra­de­res av snus­for­nuf­tens, bor­ger­lig­he­tens og nor­ma­li­te­tens prin­sipp. I så måte må roma­nen anses å være av en viss uto­pisk leg­ning, sam­ti­dig som denne uto­piske tenden­sen verken er naiv eller lett­kjøpt. For også tekst­strøm­men angri­pes og inntas av uved­kom­mende, slik at den sosiale krop­pen også påvir­ker roman­for­men.

Geni­stre­ken ved denne tekst­strøm­men er hvor­dan den lar Lund sette tek­no­lo­gi­ens kon­troll- og maktme­ka­nis­mer i spill gjen­nom en iden­ti­tets­meta­mor­fose. Så fort Hal­landsås innser at han har gjes­ter i sin maskin, begyn­ner også selve tekst­strøm­men – intro­du­sert som det eneste ten­ke­lige rom for en uhil­det sub­jek­ti­vi­tet – å endre karak­ter. Beskje­dene han gir til inn­tren­ge­ren blir selv en del av teks­ten, en manø­ver med dobbel brodd, internt og eks­ternt på samme tid, murene mellom teks­tens indre vesen og ytre gestalt faller: «Fra nå av må jeg begynne å finte henne ut. Jeg må nok en gang prøve å for­dreie tekst­strøm­men. Alle de sider som finnes etter dette her i doku­men­tet, det er flere hundre sider, og like­le­des, alle de sider som finnes før, ja, alt må for­and­res, eller sikres. Dette er en mel­ding, en test.»13 Den digi­tale logik­ken, som nå angår enhver språk­hand­ling og dermed også ethvert lit­te­rært verk, blir i seg selv et ska­pende prin­sipp, all den tid den ikke bare mulig­gjør, men tvin­ger frem teg­nene som utgjør roma­nen. Pro­duk­sjo­nen blir skinn­de­mo­kra­ti­sert, det dra­ma­ti­se­res hvor­dan teks­ten mer enn å være en for­fat­ters verk, like mye er et pro­dukt av en opp­havs­løs tek­no­lo­gisk til­væ­relse, noe som særlig kommer til syne i Verte­brae: her utgir teks­ten seg for å bli pro­du­sert av et gigan­tisk, ano­ny­mi­sert flett­verk som aldri kan spores til­bake til et fast­satt sub­jekt: «Verte­brae har ordnet det slik at det alltid er noen som er inn­vevd i alle ting.»14

Mens man i de tid­lige inter­nett­da­ger drømte om at den digi­tale tek­no­lo­gien inne­holdt den uto­piske mulig­he­ten for et gjen­nom­de­mo­kra­ti­sert ver­dens­fel­les­skap hin­si­des egoet, er det i dag ingen tvil om at den heller gjør oss til utbytt­bare pelle­ter for et umet­te­lig maski­neri. Lunds roma­ner tar ikke stil­ling, som om de alle­rede var avhu­ma­ni­sert: De for­sø­ker å avkode sys­te­mets logikk og betyd­ning «hin­si­des men­nes­ket». Sam­ti­dig er det ikke slik at det lundske men­nes­ket er et full­sten­dig gjen­nom­so­sia­li­sert og ‑medi­ert men­neske. Å tenke med Lund er å tenke innen­for det umu­li­ges logikk, hvor verden er total og knir­kete på samme tid. Noen revner opp­står alltid når verden veves, som best avteg­nes ved at tekst­strøm­men hele tiden pro­du­se­rer ord og set­nin­ger som er den frem­med: «Jeg trodde alt var ok, men jeg syntes alli­ke­vel at noe skur­ret, for jeg så at set­nin­gen nå prøvde å ligne sin opp­rin­ne­lige form.» Sam­ti­dig er det langt fra klart hvor­vidt disse brud­dene er fak­tisk brudd, eller om brud­det selv har blitt inte­grert i makten. Mer enn noe annet, er det dette Lunds roma­ner viser, at det ikke finnes noen «pur» kri­tikk, men at kri­tik­ken alltid står på ters­ke­len til å bekrefte makten.

Dermed er Iden­ti­tet og Verte­brae både uto­piske og des­il­lu­sjo­nerte på en og samme tid. Uto­piske er de i og for seg i ordets bok­sta­ve­lige for­stand, ved at tekst­strøm­men som utgjør selve roman­teks­ten er et ikke-sted, hvor den i sin selv­re­fe­ran­sia­li­tet aktivt mot­set­ter seg sim­pli­fi­serte mime­tiske les­nin­ger. Lund avbil­der ikke, men skaper et hete­ro­nomt rom ved siden av det vi kaller vir­ke­lig­he­ten. Dette ikke-stedet er roma­ne­nes utopi, som kunne dege­ne­rert til et slapt for­svar for den rene kuns­tens abso­lutte frihet, som et pseu­do­ro­man­tisk, selv­for­nøyd og til­bake­vendt «hurra!» for sjab­long­ro­ma­ner med pas­tell­cover og fore­stil­lin­gen om kunst­film (som ifølge Vega kino best lar seg repre­sen­tere av filmen Fran­ces Ha, en film så kon­ven­sjo­nell at til og med sosio­lo­ger liker den), men det rettes stadig en tvil mot denne uto­pien. Selv­sagt fordi tekst­strøm­mens hinne alle­rede er brutt og fien­dens gift alt har løst seg opp i rommet, men også via begre­pene «iden­ti­tet» og «verte­brae» (rygg­vir­vel), som påkal­ler fore­stil­lin­ger om men­nes­ke­lig essens og agens. For hvem er det egent­lig som styrer begi­ven­he­tene? Hal­landsås? Tekst­strøm­men selv? Og om det er tekst­strøm­men, som selv er skapt av Hal­landsås, hva kon­sti­tu­e­rer den? Språ­kets indre gemak­ker? Ja, hvem kan i det hele tatt tale det desen­tra­li­serte digi­tale Rom midt imot, når Rom later til å ha slått seg ned i det samme språ­ket som det skal tales med?

Slik skil­ler Lunds lek med vir­ke­lig­hets­lit­te­ra­tu­ren seg fra vir­ke­lig­hets­lit­te­ra­tu­ren: Teks­ten hviler ikke på påstan­der om språk­lig refe­ran­sia­li­tet. Iden­ti­tet mot­set­ter seg fore­stil­lin­gen om at lit­te­rære teks­ter får sitt trykk og sin vali­di­tet gjen­nom sitt for­hold til den levde erfa­rin­gen. I mot­ta­kel­sen av lit­te­rære verk hvis tema­tiske og nar­ra­tive tråder faller uten­for den små­bor­ger­lige livs­ram­men, løftes særlig dette auten­ti­si­tets­kra­vet frem – i tandem med ord som «råskap» og «ekte». Men å repro­du­sere denne tropen er i beste fall uttrykk for intel­lek­tu­ell lat­skap, fordi det finnes ingen trans­pa­rens mellom teks­ten og den fore­stilte erfa­rin­gen den visst­nok base­rer seg på. Ingen benek­ter selv­sagt at det er meng­der av pri­vate erfa­rin­ger i sving når teks­ter blir til, men disse er selv­sagt hin­si­des enhver lese­er­fa­ring. I verste fall utar­ter ideen om pri­vat­psy­ko­lo­gisk auten­ti­si­tet til en gjen­ta­kende bekref­telse av den små­bor­ger­lige kon­for­mi­te­tens over­le­gen­het: Når erfa­rin­gene gis en form den pro­fe­sjo­nelle mid­del­klas­sen kan gjen­kjenne som «rå» og «auten­tisk», stiv­ner den lit­te­rære fore­stil­lings­ev­nen til en stadig rund­dans rundt status quo – og mister dermed evnen til å avtegne nye og kom­mende his­to­riske for­ut­set­nin­ger, erfa­rin­ger og livs­for­mer som bryter med hva man finner innen­for det offi­si­el­les fore­stil­lings­re­gis­ter.

På tvers av hva den libe­rale kon­sen­sus vil ha det til, er det derfor et skri­kende behov for mer løgn i verden – nær­mere bestemt lit­te­rær løgn. Og finnes det større sann­hets­sø­kende løg­nere i Norge enn Thure Erik Lund? I løgnen, i skrø­nen, finnes fri­he­ten, et lite rødt rom hvor språ­ket fort­satt kan gjøre annet enn å bekrefte tam­he­tens doxa. Lunds roma­ner er for det første ikke uto­piske fordi de sier at kuns­ten som sådan er fri eller uav­hen­gig, men fordi den hele tiden minner oss på at dens fri­hets­po­ten­sial ligger i skrø­nen. Alle Lunds hoved­per­soner er løg­nere, som ved hjelp av løgnen skri­ver seg inn i sen­trum. Når han tar opp i seg denne domi­ne­rende roman­for­men anno 2010-tallet, nemlig den intimt bekjen­nende vir­ke­lig­hets­lit­te­rære roma­nen, er det selv­sagt også løgn. Det gir han for det første for­de­len det er å kunne dra veks­ler på sjan­ge­rens kol­lek­tive fore­stil­lin­ger inn i tekst­strøm­men, slik at disse fore­stil­lin­ge­nes sann­hets­ge­halt blir dis­ku­tert av roma­nene. De blir del av en gryte som putrer av for­slitte mut­tere, elekt­ro­niske impul­ser, neon­grønt slim og gjørme fra inn­lands­my­rene, roma­nene blir som et este­tisk semi­nar: se her hvor mange måter det går an å skrive på, fol­kens! Det store til­fan­get av sjangre, ideer og moti­ver hind­rer ham fra å bli intimt psy­ko­lo­gi­se­rende og beklemt bekjen­nende: det «vir­ke­lig­hets­nære» er en tak­tikk blant flere, og blir et knep for å utstille det kimæ­riske ved vår ver­dens­an­sku­else – hver­dags­rea­lisme er like (u)sant eller mime­tisk som science fic­tion eller meta­fy­sisk spe­ku­la­sjon.

Mimetisk besvær

Hvil­ken verden er det så Lund lærer oss å få øye på? Gjen­nom hele for­fat­ter­ska­pet fore­går det en stadig beve­gelse mellom to sen­trale tanke­mo­del­ler, som kan knyt­tes til åpnings­ka­pit­te­let i Erich Auer­bachs Mime­sis. På den ene siden finnes det home­riske eposet, hvor verden er anskue­lig­gjort og frem­vist, imma­nent og den­ne­si­dig. Som utfyl­lende motpol har man Det gamle tes­ta­men­tet, hvor det alltid finnes skjulte, apo­kryfe sann­he­ter hin­si­des det syn­lige:

De to mot­satte stil­ar­tene repre­sen­te­rer grunn­ty­per: Den ene beskri­ver feno­me­nene utfør­lig, jevnt belyst, i ubrutt sam­men­heng, anven­der klart språk, setter hen­del­ser i for­grun­nen, har få ele­men­ter av his­to­risk utvik­ling og men­nes­ke­lig pro­ble­ma­tikk. Den andre frem­he­ver noe, til­slø­rer annet, gjen­gir løs­revne deler, gir det usagte en sug­ges­tiv virk­ning, er bak­grunns­tung, mange­ty­dig, tren­ger tolk­ning, pre­ten­de­rer å skildre ver­dens­his­to­rien, bygger opp en fore­stil­ling om his­to­risk utvik­ling og for­dy­per seg i det pro­ble­ma­tiske.15

I Lunds for­fat­ter­skap ser vi denne vek­sel­virk­nin­gen foregå på både inn­holds- og form­plan. På den ene siden pre­sen­te­res tidvis en påstått dua­lisme, hvor for­tel­le­ren stadig for­sø­ker å krype bak teg­nene og inn til den innerste sann­het. Men som hos Kafka eller Borges er et defi­ni­tivt svar en ren umu­lig­het, bak gåten hviler nye gåter, og Lunds roma­ner kon­trer med å insis­tere på en ren, flat imma­nens: «Meta­per­spek­ti­ver finnes ikke her, i denne tekst­strøm­men.»16 Visst er verden gåte­full hos Lund, men det mest gåte­fulle er at alt alle­rede er oppe i dagen.

Teks­tene er dermed ikke alle­go­riske uttrykk for «noe annet», men utleg­nin­ger av men­nes­ket som et gjen­nom­ført tek­no­lo­gisk vesen. Påfun­nene, laby­rin­tene, den sti­lis­tiske sær­egen­he­ten, alt er gestalt­nin­ger av men­neske­slek­tens kamp mot og med tek­no­lo­gien. Hos Lund finnes det intet men­neske hin­si­des tek­nik­ken, og selv om han i Iden­ti­tet skis­se­rer opp en slags jord­lig bun­det­het som ideal­til­stand mot ideo­lo­gisk og este­tisk sen­tra­li­se­ring, kra­ke­le­rer hele tiden det påstått ide­elle ved små­bru­ker­li­vet. Lunds roma­ner er verken tek­no­lo­giskep­tiske eller ‑opti­mis­tiske, han er der­imot blant de få moderne norske ten­kere som både har tatt inn­over seg at men­nes­ket alltid er og har vært en ape med spyd og skrive­ma­skin, sam­ti­dig som det opp­står en bety­de­lig vesens­for­skjell når tekno-men­nes­ket utfol­der seg i en ver­dens­om­spen­nende maskin av usyn­lige makt- og kon­trol­le­rings­for­bin­del­ser. I en tekst takker for­fat­te­ren Joshua Cohen foto­gra­fen Step­hen Shore for «the lesson (…) that the mass chaos I per­cieve all around me is merely a choice of my per­cep­tion»,17 og noe slikt er tref­fende for Lund. Gjen­nom teks­tens utbyg­ging og utsmyk­king av de usyn­lige kraft­fel­tene og tan­ge­rings­punk­tene i den kos­miske tek­no­lo­gi­ens tids­al­der, iden­ti­fi­se­rer og åpen­ba­rer han det reelle som ligger uten­for sanse­ap­pa­ra­tets regis­ter.

Roma­ner som Iden­ti­tet, Uranop­hi­lia og Straahl­box er dermed ikke først og fremst sym­pto­mal dia­gnos­tikk, men regist­re­rings­ap­pa­ra­ter lik dok­to­rens blod­prø­ver. Disse regist­re­rin­gene og målin­ge­nes treff­sik­ker­het er helt avhen­gig av Lunds eklek­tiske roman­bygg. Men hva er det Lund gjør, mer spe­si­fikt, ved å bruke og paro­di­ere vir­ke­lig­hets­lit­te­ra­tu­ren i en roman som Iden­ti­tet? Modu­sen til vir­ke­lig­hets­lit­te­ra­tu­ren er, rent for­melt, ikke først og fremst solip­sisme, den er ikke i seg selv uttrykk for en nar­sis­sis­tisk kultur. Iste­den­for må den ses i sam­men­heng med den kri­tiske og intel­lek­tu­elle tenden­sen til å sky uni­ver­selle påstan­der; det hefter en over­be­vis­ning om at sann­he­ten alltid er sub­jek­tivt situ­ert ved dens form. I kri­tik­ken uttryk­kes denne påstan­den gjerne gjen­nom modi­fi­ka­sjo­nens kunst, ved å insis­tere på egen situa­sjon, og å belegge sine i utgangs­punk­tet objek­tivt for­tol­kende eller vur­de­rende påstan­der med sub­jek­tets appen­diks: «jeg føler at …», «for meg blir …», «jeg for­står det slik at …». I roma­nene får tenden­sen sitt uttrykk gjen­nom jegets alt­opp­slu­kende og omni­pre­sente plas­se­ring i teks­ten, som i sin tur støter mot en intra- eller eks­tra­lit­te­rær påstand om teks­tens sann­hets­ge­halt. Sann­hets­be­gre­pet kan dermed sies å hvile på usta­bil grunn, hvor teks­ten på den ene siden insis­te­rer på å arti­ku­lere eller repre­sen­tere den levde erfa­ring, sam­ti­dig som denne erfa­rin­gen kun er uttrykk for et sub­jekts møte med verden. Det kan dermed sies å være solip­sis­tisk på et annet vis enn hva den enkle kri­tik­ken av vir­ke­lig­hets­lit­te­ra­tu­ren pre­sen­te­rer – ikke som uttrykk for en nar­sis­sis­tisk kultur, men som uttrykk for en kultur som har mistet troen på at sub­jek­tets umid­del­bare erfa­rings­ho­ri­sont kan tran­scen­de­res.

Thure Erik Lunds roma­ner, der­imot, henter sitt episte­mo­lo­giske grunn­syn fra mot­satt ende. Sub­jek­tet for­svin­ner hele tiden av syne, det utslet­tes av forsøk på å skrive et helt system. Beve­gel­sen er dermed fra sub­jek­tets erfa­ring og hen­imot tota­li­te­ten – ikke sett fra oven, men en rap­port fra struk­tu­ren selv. Ingen­steds er dette tyde­li­gere enn i Verte­brae, som ikke bør for­stås som en lit­te­rær gestalt­ning av post­struk­tu­rell språk­teori og lem­fel­dige KI-spå­dom­mer, men en presis beskri­velse av den gjen­nom­di­gi­ta­li­serte til­stand vi gjen­nom­le­ver i dag. Om Lunds for­fat­ter­skap ender her, vil det på sett og vis være for­bil­led­lig: opp­løs­nin­gen av roma­nen, roma­nen som skal drepe alle roma­ner!

Allegori og ideologi

Men slik blir det nok hel­dig­vis og uhel­dig­vis ikke, verden er sjel­den like hel­støpt avrun­det som dag­drøm­me­ri­ets poesi. I Verte­brae har det som vi i dag kaller verden, altså, den refe­ren­si­elle verden, blitt under­lagt Verte­brae, et alle­steds­væ­rende nett­verk som i likhet med uni­ver­set eks­pan­de­rer ut i det uen­de­lige. Siden roma­nen Verte­brae er denne språk­strøm­men, og roma­nen selv derfor er del av det selv­samme nett­verk som det under­sø­ker, vil ethvert ord i roma­nen, bidra til opp­fyl­lel­sen av selve sys­te­met. Igjen synes kunstalle­go­rien å presse seg frem, kan­skje særlig for kunst­ro­man­ti­ke­ren, hvor lit­te­ra­tu­ren later til å få en uant auto­nomi og makt den strengt tatt kan se langt etter på 2020-tallet. Men kan­skje er en annen les­ning mulig å spore: at fusjo­nen mellom men­neske og tek­no­logi, som strengt tatt ikke er et farvel til men­nes­kets natur, men i seg selv er men­nes­kets natur, er en faus­tisk pakt inn­gått lenge før Mar­lowe, Goethe og Shel­ley sto klare til å avkode den. Til og med Pro­me­teus er for ung. Grunn­la­get for Verte­brae ble lagt i det øye­blik­ket den første humano­i­den omtalte solen etter at den hadde gått ned, drik­kende av en vanns­kål. Til slutt gir ikke begre­pet selv mening: «Fra vårt stå­sted er ‘tek­no­logi’ ikke et ord i det hele tatt. Vi har egent­lig ikke noe ord for ‘tek­no­logi’. Vi kan kalle det luft, eller noe enda mer fun­da­men­talt, som Higgs-feltet. (….) For oss er ‘tek­no­logi’ ren ele­men­tær natur.»18

Sam­ti­dig: Kan ikke disse to mulig­he­tene leve side om side? All betyd­nings­full lit­te­ra­tur er i stand til å avsløre det som vi ikke får øye på – eller det vi ikke vil få øye på. Det er derfor det også er vondt å lese. Og er det ikke slik at Lund, ved å ikle og avkle sin tekst disse roman­mes­sig­he­ter, står igjen med en roman­form som danner grunn­la­get for en sær­egen og nokså smerte­full leser­opp­le­velse? Smer­ten vokser i første runde frem som en frust­ra­sjon over teks­tens ord­rike ugjen­nom­tren­ge­lig­het, at roma­ner som Straahl­box, Iden­ti­tet og Verte­brae behol­der en rast­løs energi som for­vand­ler lese­rens syna­pser til sen­som­mer­ens despe­rate inn­sek­ter. Men det er inn­sik­ten som vir­ke­lig smer­ter, å bli stilt ansikt til ansikt med det barokke tek­no­logi­tea­ter Lund pro­du­se­rer. Det er svim­lende å bevitne als­kens eksis­ten­si­elle og meta­fy­siske kon­se­kven­ser av Lunds påhitt, disse edder­kopp­net­tene som sprer seg utover for­fat­te­rens biblio­grafi, som kun kan komme til syne gjen­nom den lit­te­rære erfa­rin­gen.

Av både bio­gra­fiske og lit­te­rære grun­ner er det enkelt å se på Lunds biblio­grafi som et verk­sted – en for­fat­ter­gjer­ning hvor det fore­går ukris­te­lige lege­rin­ger, abrupte eks­plo­sjo­ner og nydan­nende avkut­tin­ger. Men kan vi ikke også kalle hans bøker for verk-sted? Roma­nene til Lund, uav­hen­gig av hvil­ket este­tisk lynne man har, frem­kal­ler noen ube­ha­ge­lige sann­he­ter som vi van­lig­vis etter­la­ter i offent­lig­he­tens mørke­rom. Disse sann­he­tene er av este­tisk, eksis­ten­si­ell og poli­tisk art, fra angre­pene på lit­te­ra­tu­ren som «blir både renere, mer moralsk og ideo­lo­gisk strøm­linje­for­met. Og ikke minst slap­pere. Og dermed mer menings­løs, jo mer mening det for­sø­kes dyttet inn»19 til roman­kom­po­si­sjo­nene som har tatt kon­se­kven­sen av at bilen ikke lenger er vår mek­tigste opp­fin­nelse, og at språk i en gjen­nom­di­gi­ta­li­sert verden ikke er det samme som språk i papy­ru­sens tids­al­der.

For Lund skri­ver ikke om uni­ver­set, han har flyt­tet uni­ver­sets logikk inn i skrif­ten. Derfor er det ikke til å komme unna at roma­nene også unn­drar seg å bli under­lagt meta­fo­rene jeg har brukt i dette essayet, for til slutt opp­lø­ses alt som heter «det indre» og «det ytre». Verte­brae er, når alt kommer til alt, et radi­kalt forsøk på å skrive en ren over­flate, nær­mest som et bevis på at det ikke finnes noen uten­for-tekst, for å peke til­bake på en av de mest for­slitte fra­sene fra dekon­struk­sjo­nen. Roma­nens radi­ka­li­tet skyl­des at den utstil­ler seg selv som en tekst som ikke har noen «mening», som ikke har noen «bak­side», en strøm av sig­ni­fi­kan­ter, hvor det er teg­nene i seg selv som pro­du­se­rer nye tegn, uten inten­sjon eller pro­sjekt – i det minste ikke i kon­ven­sjo­nell, huma­nis­tisk for­stand. Roma­nen kunne egent­lig bare ha fort­satt i det uen­de­lige, som en evig­hets­ma­skin fôret på seg selv – og lese­rens tid.

Tekst­eks­pan­sjo­nen, som helt klart går på bekost­ning av strin­gen­sen og tyde­lig­he­ten som fron­tes av de strenge lit­te­ra­tur­øko­no­mer, går på tvers av det ano­rek­tiske kna­pp­hets­re­gi­met som ofte frem­he­ves i offent­lig­he­ten. De strøm­linje­for­mede roma­nene som ikke tar seg tid til å beskrive, dikte og eks­pe­ri­men­tere med form, syn­taks og struk­tur, spei­ler både hyper­tek­no­lo­gi­ens feed og nyli­be­ral kunst­fiendt­lig inn­stram­mings­po­li­tikk, hvor enhver svipp­tur ut i den stø­vete peri­fe­rien er å anse som vul­gære over­lev­nin­ger fra en for­gan­gen tid, en tid som aldri evnet å se den poli­tiske eller este­tiske nød­ven­dig­he­ten av det kunst­ne­riske og poli­tiske pakke­for­lø­pets maski­nelle stram­het.

Roma­ner som krat­ter seg, som for­føl­ger digre­sjo­nen og stadig vinner ny mark ved hjelp av ord­flom­mens ekses­sive og eks­po­nen­ti­elle genese, er en mot­gift mot denne for­flat­nin­gen av livet og tanken. Ikke slik at Lunds roma­ner er fei­rin­ger av den stor­slagne for­tel­ler­kunst, heller at selve den lit­te­rære pro­duk­sjo­nen minner om et biblio­filt verk­sted sna­rere enn et fordi­ansk sam­le­bånd. Ved å alter­nere mellom flyt og brudd, eks­pan­sjon og gjen­ta­kelse, inder­lig­het og parodi, mot­set­ter roma­nene seg den ved­va­rende strøm av kon­troll vi utset­tes for fra det digi­tale, insti­tu­sjo­nelle og mediale maski­ne­riet. Som all medi­sin kan teks­ten kun kurere om blan­dings­for­hol­det er opp­målt med mil­li­li­ter­pre­si­sjon, av en apo­te­ker som kan sitt hånd­verk.

I den korte teks­ten «Post­skript om kon­troll­sam­fun­net» skis­se­rer Deleuze opp et his­to­risk skille mellom disi­plin­sam­fun­net og kon­troll­sam­fun­net. Mens disi­plin­me­ka­nis­mene besto av mar­kerte sfærer med defi­nerte start- og slutt­punkt, og slik for­fulgte oss en etter en gjen­nom livs­for­lø­pet, preges kon­troll­sam­fun­net av ved­va­rende kon­troll­me­ka­nis­mer uten ende: «The disci­pli­nary man was a dis­con­ti­nuous pro­du­cer of energy, but the man of con­trol is undu­la­tory, in orbit, in a con­ti­nuous network. Eve­rywhere sur­fing has alre­ady replaced the older sports».20 Meta­fo­rik­ken er talende – Vir­gi­nia Woolf har jo alle­rede skild­ret hvor­dan bølgen er spor­løs, for slik er det jo: Det finnes ingen avklarte gren­ser mellom havet og bølgen; når over­gangs­fa­sene for­svin­ner, blir det umulig å, som det står hos Yeats, «know the dancer from the dance». Eksis­ten­sen nivel­le­res til en aldri-avslut­tet flyt, hvor ikke bare kon­trol­len ved­va­rer, men livs­pas­sa­sjene utra­de­res – man er aldri ferdig utlært, gjel­den aldri ned­be­talt. Kon­trol­len anno 2000-tallet fun­ge­rer ster­kest gjen­nom de digi­tale «verk­tøy­ene», ikke først og fremst fordi de regist­re­rer bru­ke­rens atferds­mønstre eller er såkalte «ekko­kamre», men ved at livet for­fla­tes til en bølge av inn­trykk som aldri slår mot kysten, og slik ens­ret­tes alle livs­er­fa­rin­ger til en og samme aldri påbe­gynte og aldri avslut­tede strøm av umid­del­bar­het.

Lunds roma­ner iscene­set­ter seg gjerne som ved­va­rende ord­strøm­mer, hvor vir­ke­lig­he­ten gjen­ska­pes hvert eneste øye­blikk: «Verden opp­rett­hol­des i varie­rende mønstre ved hjelp av inte­grerte kret­ser, optiske fibre og emit­terte dioder rundt ham, som påny skaper og pro­ji­se­rer og såle­des tolker denne ver­de­nen som Jostein befin­ner seg i, og som er hele hans sans­bare verden der han kjører fram­over med begge hender på rattet», står det i debu­ten Tanger.21 Men selv om Lunds roma­ner reto­risk og struk­tu­relt etter­lig­ner det digi­tale kon­troll­sam­fun­nets omni­pre­sente flyt, kan de ikke redu­se­res til sym­pto­mer på den digi­tale logik­ken i seg selv. Roma­ne­nes struk­tur bryter hele tiden ned strøm­mens for­vent­nings­ram­mer, syn­tak­sen for­bry­ter seg mot den skole­flinke «ele­gan­sens» mot­stands­løs­het, og neo­lo­gis­mene og ord­sam­men­stil­lin­gene lar oss ta del i og gjen­opp­dage språ­kets ska­pende, ver­dens­pro­du­se­rende funk­sjon. Slik fore­går det en dobbel beve­gelse, en helt nød­ven­dig pend­ling for enhver kri­tikk som skal være sub­stan­si­ell, hvor både fasci­na­sjo­nen og avskyen må klinge med i samme set­ning for å være gyldig. Ingen kan betvile at Walter Ben­ja­min både vemmes og for­fø­res av vare­fe­ti­sjis­men han sporer i kapi­ta­lis­mens modne fase. Lunds roma­ner er lig­nende janus­an­sikt, hvor det digi­tale kon­troll­sam­fun­net både infil­tre­rer og kri­ti­se­res av teks­ten.

Janus­an­sik­tet viser seg også i Lunds pro­duk­sjon. At han revi­de­rer roma­nene etter utgi­velse, og slik kommer med 2.0‑versjoner av de samme teks­tene, er i seg selv en gest som skaper en ana­logi mellom boken og den digi­tale tek­no­lo­gien: Ingen­ting er noen­sinne ferdig, alt er pro­sess, aldri har vi sett slutt­punk­tet. Sam­ti­dig finnes jo den enkelte boken, sta­tisk og formet. At Thure Erik Lund fort­satt gir ut bøker, og ikke har lastet hele sin for­fat­ter­gjer­ning opp i en kon­stant strøm uten start og slutt, er kan­skje det vik­tigste tegnet på de mot­set­nin­ger som finnes i hans for­fat­ter­skap – og på hans tro på at den lit­te­rære formen fort­satt har en verdi som avslut­tet pro­dukt: «Rik­tig­nok var det noe krøtne greier. Men det var ord, om ikke annet, reine trykte ord.»22

  1. Vir­gi­nia Woolf, Mr. Ben­nett and Mrs. Brown (London: Hogarth Press, 1924), s. 4. ↩︎
  2. Thure Erik Lund, Straahl­box (Oslo: Asche­houg, 2019), s. 15. ↩︎
  3. Ibid., s. 53. ↩︎
  4. Gilles Deleuze, «Lit­te­ra­tu­ren og livet», overs. Ingrid Nielsen. I Audia­tur. Kata­log for ny poesi, redi­gert av Audun Lind­holm og Paal Bjelke Ander­sen (Gass­pe­dal, 2005), s. 213. ↩︎
  5. Ken­neth Moe, «Bok­an­mel­delse: Thure Erik Lund gjen­tar seg selv, men det finnes ingen andre som ham», Aften­pos­ten 13.10.2019: https://www.aftenposten.no/kultur/i/mRW5g4/bokanmeldelse-thure-erik-lund-gjentar-seg-selv-men-det-finnes-ingen-andre-som-ham. ↩︎
  6. Thure Erik Lund, Iden­ti­tet (Oslo: Asche­houg, 2017), s. 5. ↩︎
  7. Thure Erik Lund, Com­proma­te­ria (Oslo: Asche­houg, 2002), s. 62. ↩︎
  8. Thure Erik Lund, Verte­brae (Oslo: Asche­houg, 2023), s. 43. ↩︎
  9. Thure Erik Lund, Iden­ti­tet, s. 308. ↩︎
  10. Gilles Deleuze og Felix Guat­tari, Kafka: For en mindre lit­te­ra­tur, overs. Knut Stene-Johan­sen (Oslo: Pax, 1994), s. 53. ↩︎
  11. Ibid., s. 64. ↩︎
  12. Ibid., s. 95. ↩︎
  13. Lund, Iden­ti­tet, s. 356. ↩︎
  14. Lund, Verte­brae, s. 258. ↩︎
  15. Erich Auer­bach, Mime­sis, overs. Per Paul­sen (Oslo: Gyl­den­dal, 2002), s. 32. ↩︎
  16. Lund, Iden­ti­tet, s. 39. ↩︎
  17. Joshua Cohen, Atten­tion. Dis­patches From a Land of Dis­trac­tion (New York: Random House, 2018), s. 119. ↩︎
  18. Lund, Verte­brae, s. 33. ↩︎
  19. Lund, Iden­ti­tet, s. 190. ↩︎
  20. Deleuze, Gilles, «Post­script on the Socie­ties of Con­trol» (Octo­ber 59, 1992), s. 6; http://www.jstor.org/stable/778828. ↩︎
  21. Thure Erik Lund, Tanger (Oslo: Asche­houg, 1992), s. 193. ↩︎
  22. Lund, Com­proma­te­ria, s. 13. ↩︎

Eirik Riis Mosse­finn (f. 1992) er dok­tor­grads­sti­pen­diat i lit­te­ra­tur­vi­ten­skap og lit­te­ra­tur­kri­ti­ker i Mor­gen­bla­det.