Fanget i fortiden

Om fascisme og futurisme

I sommer pub­li­serte den ita­li­enske filo­so­fen Franco «Bifo» Berardi en tekst kalt «Senec­tus Mundi – fascisme uten futu­risme»,1 en kort skisse­pre­get medi­ta­sjon over fram­to­nin­gen til dagens stadig flere ultra­re­ak­sjo­nære ledere. Fra Donald Trump til Javier Milei og Viktor Orbán er gjen­nom­gangs­fi­gu­ren ifølge Berardi den sinte gam­lin­gen, selv når leder­nes fak­tiske alder til­sier noe annet. Disse lederne fram­står for Berardi som sinn­bil­det på en skral reak­sjon i et ald­rende Vesten, der ikke bare gjen­nom­snitts­al­de­ren stiger ubønn­hør­lig, men også de yngre gene­ra­sjo­nene viser tegn til alder­dom i sin opp­slut­ning om disse geriatriske reak­sjo­nære strøm­nin­gene. Med Trumps til­bake­komst til Det hvite hus, etter fire år med den tidvis for­vir­rede og tyde­lig alders­svek­kede Joe Biden, har denne geronto­kra­tiske tenden­sen fått en fascistoid vri.

75-årige Berardi ser her et under­gangs­tegn, men ikke i form av en ny vari­ant av Unter­gang des Abend­lan­des (1918/1922), Oswald Spen­glers reak­sjo­nære tese om Ves­tens ånde­lige dege­ne­ra­sjon før nazis­mens folke­mor­de­riske rea­li­tet viste bak­si­den av denne for­falls­tan­ken. Sna­rere dreier det seg for Berardi om et kropps­lig-poli­tisk for­fall, med en slags paral­lel­lisme mellom kropp og poli­tikk, der alder­dom­mens kog­ni­tive svek­kel­ser for­dob­les på det poli­tiske planet med en offent­lig­het preget av svik­tende kort­tids­hu­kom­melse, sinns­for­vir­ring og ikke minst «rasende aggre­sjon over­for ydmy­kel­sen og impo­ten­sen energi­fal­let har ført med seg». I en åpen­bar kom­pen­se­ring for alder­dom­mens ubønn­hør­lige svek­kel­ser brølte 78-årige Trump alt han maktet i valg­kam­pen at den 18 år yngre Kamala Harris hadde «lav energi», en beskyld­ning han alle­rede hadde langet ut mot Hillary Clin­ton i 2016. Med invek­ti­ve­nes kraft søkes alde­rens avkref­telse for­trengt.

«Ingen har hittil fast­slått hva krop­pen kan»,2 skri­ver Spi­noza i Etikk (1677), med erkjen­nel­sen av at krop­pen besit­ter en kraft til å bli påvir­ket og påvirke, en selv­for­ster­kende kraft som åpner for en stadig til­bli­velse mot noe annet, noe mer. Som Gilles Deleuze og Félix Guat­tari senere skulle påpeke i Anti-Ødipus (1972), er spørs­må­let om hva krop­pen kan, et poli­tisk spørs­mål, fordi sam­fun­net, socius, er en maskin som pro­du­se­rer seg selv gjen­nom måten krop­per møtes og kobles sammen av strøm­mer på – av penger, varer, pre­sti­sje, status, makt osv. Hvor­dan disse strøm­mene blir kana­li­sert er bestem­mende for hvor­dan begjær pro­du­se­res og inves­te­res i nye møter og kob­lin­ger som i sin tur former nye begjær – det vil si en pro­sess i stadig til­bli­velse, av liv i end­ring. Men denne begjærs­pro­duk­sjo­nen kan også, under gitte omsten­dig­he­ter, lede mot et reak­tivt begjær etter å stanse denne pro­duk­sjo­nen, med andre ord å begjære sin egen under­tryk­kelse.

I den ald­rende verden – senec­tus mundi – synes der­imot spørs­må­let om krop­pen ikke lenger å handle om hvil­ken kraft den besit­ter, ikke om til­bli­velse og begjær, men om hvor lenge det gamle men­nes­ket kan holde ut. Dagens ultra­re­ak­sjo­nære bølge, med sin nos­talgi for den nære for­ti­dens ung­dom­me­lige kraft og sine vage for­nem­mel­ser om en for­gan­gen tid med en mer hånd­ter­lig vir­ke­lig­het, virker uin­ter­es­sert i ideen om det nye men­nes­ket, som var så sen­tral for den his­to­riske fascis­men og dens fan­tas­mer om å fjerne alle ontiske hindre for å la rasens eller nasjo­nens mytiske essens tre fram. Ytre høyre er i dag blot­tet for uto­piske visjo­ner om tusen­års­ri­ker og lig­nende fram­tids­fan­ta­sier, annet enn tana­t­oide trans­hu­ma­nis­tiske fabu­le­rin­ger om at sin­gu­la­ri­te­tens KI-maski­ner snart vil befri men­nes­ke­he­ten fra byrden det er å være et men­neske av kjøtt og blod. I stedet er dagens skran­tende geronto-fascisme ute­luk­kende drevet av frykt, slik Berardi påpe­ker i sin tekst: «frykt for å bli inva­dert av migrant­hor­der, frykt for fram­ti­den, for utmat­telse og panikk». Denne fryk­ten for alt som truer med å endre verden – fryk­ten omvur­de­rin­gen av alle ver­dier – er grunn­leg­gende sett en frykt for tiden selv, for den end­rin­gen fram­ti­den nød­ven­dig­vis bærer med seg.

Denne fram­tids­fryk­ten skil­ler dagens ultra­re­ak­sjo­nære tendens fra for­ti­dens fascisme. Den er en fascisme uten futu­risme. Ikke bare fordi den mang­ler en futu­risme for­stått som et fokal­punkt i en nær eller fjern fram­tid for sine nåti­dige fan­ta­sier, men også og især fordi den ikke er knyt­tet til en este­tisk beve­gelse lik den som var med på å berede grun­nen for fascis­mens fram­vekst i Italia, en beve­gelse som ifølge Berardi fun­gerte som «den este­tiske pro­jek­sjo­nen til en ung befolk­ning av aggres­sive menn, erob­rere, inn­tren­gere, som hevdet å være sivi­li­sa­sjo­nens fane­bæ­rere».

Avantgardens tid

I utgangs­punk­tet er denne kob­lin­gen mellom en avant­garde-beve­gelse og en ultra­re­ak­sjo­nær poli­tisk beve­gelse som den his­to­riske ita­li­enske fascis­men, kon­tra­in­tui­tiv. Og den har også utgjort et tolk­nings­pro­blem helt siden futu­ris­tene for­melt slut­tet seg til fascis­tene i 1919 da Benito Mus­so­lini stif­tet Fasci di Com­batti­mento. For den his­to­riske avant­gar­den hadde, som kunst­ne­risk prak­sis, som sitt defi­ne­rende sær­trekk at den ville utfordre både de kunst­ne­riske og de sosiale hie­rar­ki­ene og nor­mene. Den ville bryte ned skil­lene mellom disse, mellom kuns­ten og livet. «Vi vil gjen­innta livet», som det pro­kla­me­res i «Futu­ris­tisk maleri. Tek­nisk mani­fest» (1910).3

I det fri­gjø­rende poten­sia­let som fantes i moder­ni­te­tens sosiale og tek­no­lo­giske omvelt­nin­ger, søkte avant­gar­den å gjøre kuns­ten til noe annet enn repre­sen­ta­sjon, til en utforsk­ning av prak­si­ser som utford­ret vir­ke­lig­he­ten men­nes­ket var blitt i stand til å forme, ikke bare for å åpne nye per­spek­ti­ver, men mer fun­da­men­talt for å skape en annen verden og mulig­he­ten for et annet liv, et annet men­neske. I denne for­stand var avant­gar­den en tråd nøstet inn i en mulig fram­tid, der fram­ti­den var mer enn en gjen­ta­kelse av for­ti­den. Avant­gar­den søkte et brudd med for­ti­den og den line­ære his­to­rien, og var dermed revo­lu­sjo­nær i sin natur. Slik sett sto den i rak mot­set­ning til den his­to­riske fascis­men som i sin essens var en reak­sjon på omvelt­nin­gene i sam­ti­den, og som søkte seg mot en myto­lo­gi­se­ring av for­ti­den for å stagge det revo­lu­sjo­nære poten­sia­let moder­ni­te­ten til sta­dig­het brakte fram, ved å etter­ape revo­lu­sjo­nen og drøm­men om et nytt men­neske, bare for å bevare hie­rar­ki­ene, makt­for­hol­dene og kapi­tal­re­la­sjo­nene.

Like­vel er «den ide­elle opp­rin­nel­sen til fascis­men fak­tisk å finne i futu­ris­men», som den ita­li­enske filo­so­fen Bened­etto Croce skrev alle­rede i 1924. Denne opp­rin­nel­sen finner han i en bestemt affek­tiv inn­stil­ling:

I beslutt­som­he­ten til å gå ut i gatene, til å påtvinge sine følel­ser, til å lukke munnen på dis­si­den­ter, til ikke å frykte opp­tøyer og masse­bråk, i tørs­ten etter det nye, i iveren etter å bryte alle tra­di­sjo­ner, i opp­høy­el­sen av ung­dom­men, som kjenne­teg­net futu­ris­men, og som snak­ket til hjer­tene til vete­ra­nene fra skyt­ter­gra­vene, opp­rørt over krang­lin­gen til de gamle par­ti­ene og den mang­lende ener­gien de viste over­for farer og vold mot nasjo­nen og staten.4

Denne inn­stil­lin­gen finner vi alle­rede i futu­ris­mens start­punkt, Filippo Tom­maso Mari­net­tis «Futu­ris­mens grunn­lag og mani­fest» fra 1909, med den ofte siterte set­nin­gen: «Vi vil lov­prise krig – ver­dens eneste hygiene – mili­ta­risme, patrio­tisme, fri­hets­ska­per­nes destruk­tive aksjo­ner, vakre ideer det er verdt å dø for, og kvinne­hat.»5 For­mu­le­rin­gen kan nær­mest ses som en gene­rell beskri­velse av fascis­mens affek­tive inves­te­rin­ger med sin blan­ding av krigs­iver, nasjo­na­lisme, drøm­mer om helte­mot og ikke minst miso­gyni. Men i 1909 er første ver­dens­krig fort­satt en fjern tanke, og krigen i Mari­net­tis mani­fest er først og fremst en kul­tur­krig, som punk­tet etter angir: «Vi vil øde­legge muse­ene, biblio­te­kene, aka­de­mier av enhver type.»6

Utslettelsen av fortiden

På over­fla­ten fram­står denne destruk­sjons­ive­ren som et opprør mot aka­de­misme, et opprør mot kon­ven­sjo­ner og for­ma­lis­tiske regler for kuns­ten, som en gjen­ta­kelse av lig­nende opprør fra este­tiske beve­gel­ser i Europa fra impre­sjo­nis­men og sym­bo­lis­men i andre halv­del av 1800-tallet til den gry­ende kubis­men i tiden da Mari­netti skrev det første futu­ris­tiske mani­fes­tet. Men den må også leses ut fra den spe­si­fikke ita­li­enske kon­teks­ten. Italia var på den tiden en rela­tivt ung nasjo­nal­stat – skapt av risorgi­mento, sam­lin­gen av små­sta­tene på den ita­li­enske halv­øya til konge­døm­met Italia i 1861 – men med en ene­stå­ende tusen­årig kul­tur­his­to­rie. Utford­rin­gen for den libe­rale staten som oppsto med sam­lin­gen, var fra­væ­ret av en felles nasjo­nal selv­for­stå­else, en nasjo­nal myte. Kun et fåtall av inn­byg­gerne følte en reell patrio­tisme for den nye staten, en følelse som i det store og hele var for­be­holdt en bor­ger­lig elite med røtter i de gamle oli­gar­ki­ene. På samme tid førte moder­ni­se­rin­gen av landet til at det etter hvert vokste fram en arbei­der­klasse som slut­tet seg til sosia­lis­tiske idea­ler på bekost­ning av nasjo­na­lis­men eliten for­kynte.

Men det fantes også strøm­nin­ger som ønsket å radi­ka­li­sere denne nasjo­na­lis­men med en auto­ri­tær stat og impe­ria­lis­tiske ambi­sjo­ner. Sen­tralt for disse sto målet om å full­byrde det de anså som en ufull­endt sam­ling av Italia, det vil si å erobre irri­denti, «ufor­løste» områ­der som hadde en his­to­risk til­knyt­ning til den ita­li­enske kul­tur­sfære, især kyst­om­rå­dene i dagens Slo­ve­nia og Kroa­tia. Sam­ti­dig var Italia et sted intel­lek­tu­elle og kunst­nere fra hele Europa val­far­tet til for kul­tur­his­to­rien før risorgi­mento. Det er på dette ufor­løste bak­tep­pet av gammel kul­tur­his­to­rie og nye nasjo­nale ambi­sjo­ner at Mari­net­tis fron­tal­an­grep mot kul­tu­ren må for­stås, som et angrep på for­ti­den som tynger ned all nyska­ping og hind­rer for­løs­nin­gen av det nye:

San­ne­lig sier jeg dere, at dag­lige besøk i museer, biblio­te­ker og aka­de­mier (kirke­går­der for fåfengte strev, et Gol­gata av kors­festa drøm­mer, kata­lo­ger over opp­gitte utkast! …) er like ska­de­lig for kunst­nere som ende­løst over­be­skyt­tende for­eldre er det for visse ung­dom­mer, de som ruser seg på talen­tet sitt og den ambi­siøse vilja si. For de døende, de syke­lige, de som sitter i feng­sel, så ja – Den beund­rings­ver­dige for­tida kan kan­skje være en salve for alle deres sår, da fram­tida er stengt for dem … Men vi vil ikke lenger vite av den, for­tida, vi er nye og sterke futu­ris­ter!7

For Mari­netti er svaret på det ufor­løste i den ita­li­enske kon­teks­ten å sim­pelt­hen gjøre slutt på for­ti­den for å skape noe helt nytt. «Ung­doms­opp­rø­ret» i Mari­net­tis mani­fest er en beja­else av sam­ti­dens mulige fram­tid løs­re­vet fra for­ti­den. Det kunst­ne­riske opp­rø­ret går derfor til angrep på den rådende este­tik­kens hjerte, nemlig ideen om det vakre: «En racer­bil der taket er dekka av rør som ligner slan­ger med eks­plo­siv pust … en buld­rende bil­mo­tor som later til å gå på jern­splin­ter, er vak­rere enn Nike fra Samo­trake.» Eks­al­te­rin­gen av fart, av det maski­niske, og til­trek­nin­gen til det inor­ga­niske, er den revo­lu­sjo­nære impul­sen i det første futu­ris­tiske mani­fes­tet: Å begjær­lig omfavne den nye erfa­rin­gen, det nye livet i de nye stor­by­enes fre­ne­tiske kaos av «arbeid, nytelse og opprør», i møtet med døden, beskre­vet gjen­nom bil­ulyk­ken Mari­netti selv var involvert i som fikk ham til å skrive mani­fes­tet, et mani­fest som hyller «det far­lige, det ener­giske og det risi­kable», og den ung­dom­me­lige gløden i en aktiv nihi­lisme – «Ta fram hak­kene, øksene og sleg­gene og øde­legg, øde­legg, de beundra byene, uten nåde!» Det nye men­nes­ket, og den nye verden det kan skape, går via denne krea­tive og amo­ralske destruk­sjo­nen.

Det finnes ikke noe ende­mål for den futu­ris­tiske kuns­ten annet enn å ikke bli fanget i en nåti­dig posi­sjon. Destruk­sjo­nen av for­ti­den må gjelde for alle tider: «Når vi er førti, vil andre yngre og kraf­ti­gere menn sik­kert kaste oss i søp­pel­korga som ubru­ke­lige manu­skrip­ter. Sånn vil vi ha det!»8 I mani­fes­tet «Vi for­nek­ter våre sym­bo­lis­tiske mestre, de siste els­kerne av månen» (1911) blir denne destruk­sjo­nen av for­ti­den og nåti­den gjort abso­lutt: «Mot fore­stil­lin­gen om det ufor­gjen­ge­lige og det udø­de­lige, i kuns­ten, setter vi til­bli­velse, det for­gjen­ge­lige, det forbi­gå­ende og det flyk­tige.»9 Futu­ris­mens essens er å stadig søke punk­tet der nåti­den for­la­ter for­ti­den og for­svin­ner inn i fram­ti­den.

Futurismens framtid

Trass all iveren etter å øde­legge for­ti­dens makt over nåti­den, er Mari­net­tis mani­fest på et vis selv fanget i tra­di­sjo­nene det vil kaste på skrap­hau­gen. I den inn­le­dende for­tel­lin­gen iro­ni­se­res det over sen-sym­bo­lis­mens bilde­bruk: «Men vi hadde ikke noen ideell Els­kede som steig fram som en opp­høyd skik­kelse i sky­dek­ket, og ikke kunne vi forære ei grusom Dron­ning de døde krop­pene våre, for­vrengte som bysan­tiske skik­kel­ser!» Men om denne sar­kas­men er tref­fende mot en skik­kelse som Gab­riele D’Annuzio – poeten som skulle bli krigs­helt og kort­va­rig Duce av Fiume (Rijeka) og som Mari­netti var inspi­rert av i yngre år, i likhet med Mus­so­lini – fram­he­ver den sna­rere pro­ble­met med at neg­a­sjo­nen bærer med seg det den vil bli kvitt. For selv om destruk­sjo­nen av det gamle og alt varige hylles, trer ikke det nye umid­del­bart fram. Fram­ti­den ligger alltid i fram­ti­den.

Her finner vi et iboende pro­blem i den ita­li­enske futu­ris­men, nemlig at den futu­ris­tiske kuns­ten ikke klarer å gjen­nom­føre noe radi­kalt brudd og skape et vir­ke­lig nytt uttrykk. For om bil­mo­to­ren påstås å være vak­rere enn Nike fra Samo­trake, opp­vi­ser de futu­ris­tiske ver­kene en påfal­lende kon­ti­nui­tet med for­ti­dens kunst. Ta for eksem­pel Umberto Boc­cio­nis skulp­tur Forme uniche della con­ti­nuità nello spazio («Unike former i rom­mets kon­ti­nui­tet»). Skulp­tu­ren fanger en fram­overet­tet beve­gelse i de aero­dy­na­miske for­mene til beina som synes å bli pres­set bak­over av vin­dens eller beve­gel­sens fart. Men med de ele­gante, orga­niske fla­tene gir skulp­tu­ren asso­sia­sjo­ner til klas­siske verk som nett­opp Nike fra Samo­trake, og fram­står mer som en moder­ni­se­ring enn et brudd.10 Selv om verket opp­rin­ne­lig var laget i gips, et mindre hold­bart og mer for­gjen­ge­lig mate­rial enn de senere bronse­av­støp­nin­gene, lever det ikke opp til futu­ris­mens inves­te­ring i det flyk­tige øye­blik­ket der nåti­den for­svin­ner. For skulp­tu­ren har en åpen­bar tidløs skjønn­het, som har gjort at den i dag preger de ita­li­enske 20 cent-myn­tene.

Et maleri som Gia­como Ballas Dina­mismo di un cane al guin­zag­lio («Dyna­mik­ken til en hund i bånd», 1912), viser futu­ris­mens ønske om å inn­fange fart og beve­gelse med hun­dens spin­nende laber og bån­dets til­syne­la­tende rota­sjon, men fast­hol­der øye­blik­ket i et tid­løst rom og gjør det nær­mest til et tra­di­sjo­nelt motiv. Sam­ti­dig fram­står futu­ris­te­nes tid­lige omfav­nelse av kubis­men og dens tem­po­rale per­spek­tiv­brudd – for eksem­pel Carlo Carràs Simul­taneità, La donna al bal­cone («Simul­ta­ni­tet, Kvin­nen på bal­kon­gen», 1912) – mer i tråd med ambi­sjo­nene om å bryte med for­ti­dens repre­sen­ta­sjo­ner.

Politiseringens tid

Om «Futu­ris­mens grunn­lag og mani­fest» først og fremst er en este­tisk krigs­er­klæ­ring, går det ikke lang tid før Mari­netti begyn­ner å poli­ti­sere futu­ris­mens este­tiske pro­gram, altså å inn­skrive det i en poli­tisk kamp. Alle­rede året etter erklæ­rer han på et futu­ris­tisk arran­ge­ment (serate) i Trieste: «I poli­tik­ken står vi like langt fra den inter­na­sjo­na­lis­tiske og anti-patrio­tiske sosia­lis­men – en gemen opp­høy­ing av magens ret­tig­he­ter – som fra den beskjedne og kle­ri­kale kon­ser­va­tis­men. […] All frihet og alle fram­skritt skjer innen­for Nasjo­nens krets.»11 Trieste til­hørte den gang Øster­rike-Ungarn, og for Mari­netti var utta­lel­sen en åpen­bar pro­vo­ka­sjon som knyt­tet futu­ris­men til irre­den­tist-beve­gel­sen som ville inn­lemme disse områ­dene i Italia.

En videre poli­ti­se­ring finner vi i mani­fes­tet «Krig, ver­dens eneste hygiene» (1911). Her fram­stil­ler Mari­netti futu­ris­men som en ideo­logi på linje med anar­kis­men, som han sam­men­lig­ner sin beve­gelse med. Det fun­da­men­tale skil­let mellom disse to ideo­lo­gi­ene er, ifølge ham, synet på his­to­rien. For anar­kis­men benek­ter «det uen­de­lige prin­sip­pet om men­nes­ke­lig evo­lu­sjon». Det vil si, anar­kis­men klarer ikke å gripe fram­ti­den som end­ring og til­bli­velse, fordi målet er å stanse den i «en ideal­til­stand av uni­ver­sell fred og et idio­tisk para­dis fullt av folk som klem­mer hver­andre i åpne enger og bøl­gende palme­trær». Slik redu­se­rer anar­kis­men fram­ti­den til et kom­mende evig øye­blikk der His­to­rien full­en­des og evo­lu­sjo­nen når sin ende. For futu­ris­men er en slik teleo­lo­gisk his­to­rie i utgangs­punk­tet irre­le­vant, fordi det erklærte målet er å destru­ere for­ti­den for å kon­ti­nu­er­lig skape en ren fram­tid uten nos­tal­gien som for­tøyer den i for­ti­den. Mot «det ufor­gjen­ge­lige og det udø­de­lige» setter den «det for­gjen­ge­lige, det forbi­gå­ende og det flyk­tige». Men i dette mani­fes­tet smug­ler Mari­netti inn igjen en viss teleo­logi i his­to­rien når han erklæ­rer at et «abso­lutt prin­sipp for futu­ris­men [er] men­nes­kets kon­ti­nu­er­lige til­bli­velse og uen­de­lige fram­skritt både fysio­lo­gisk og intel­lek­tu­elt».12 For her har fram­ti­den et holde­punkt og en ret­ning med målet om fram­skritt, sna­rere enn fram­ti­den som ren end­ring og evig­til­bli­vende nyhet. Ideen om fram­skritt inne­bæ­rer nød­ven­dig­vis et syn på fram­tid som en for­bed­ring av for­ti­den. Dermed gjen­inn­fø­rer den futu­ris­tiske poli­tik­ken den selv­samme tids­re­la­sjo­nen som den este­tiske futu­ris­men har erklært krig mot, og bryter med den este­tiske eks­al­te­rin­gen av det flyk­tige og for­gjen­ge­lige.

Her finner vi et para­doks som kan sies å hjem­søke den his­to­riske avant­gar­den gene­relt. På det este­tiske planet er futu­ris­men deter­ri­to­ria­li­se­rende: Den søker å bryte ned alle kate­go­rier og inn­de­lin­ger for å vise vei mot andre mulige ver­de­ner. Men i denne deter­ri­to­ria­li­se­rende beve­gel­sen, i ned­bry­tin­gen av skil­let mellom kuns­ten og livet, ender den med en reter­ri­to­ria­li­se­ring idet den este­tiske impul­sen omset­tes til poli­tikk. For futu­ris­mens del blir Nasjo­nen den fatale kate­go­rien som gir fram­ti­den futu­ris­tene ønsker å skape et forut­be­stemt og «ufor­gjen­ge­lig» inn­hold. Denne reter­ri­to­ria­li­se­rin­gen kommer klart til uttrykk i Mari­net­tis «Den futu­ris­tiske poli­tiske beve­gelse» (1915), hvor han påpe­ker at futu­ris­men helt fra star­ten av var en patrio­tisk beve­gelse for nasjo­nal eks­pan­sjon:

Alle­rede da pro­kla­merte vi oss futu­ris­tiske nasjo­na­lis­ter […]. Vi for­her­li­get patrio­tis­men, mili­tæ­ret og krigen; vi lan­serte en kam­panje mot preste­ska­pet og sosia­lis­tene for å for­be­rede et større, ster­kere, mer avan­sert, mer inno­va­tivt Italia, et Italia befridd fra sin strå­lende fortid og derfor rede til å skape en enorm fram­tid.13

Nasjo­nen, Italia, blir den urok­ke­lige, nær­mest trans­his­to­riske klip­pen fram­ti­den skal skapes på. I denne dis­kre­pan­sen mellom det este­tiske pro­sjek­tet og den poli­tiske visjo­nen, kan vi se hvor­dan den ita­li­enske futu­ris­men la et fun­da­ment for fascis­mens fram­vekst få år senere. For med den reak­sjo­nære reter­ri­to­ria­li­se­rin­gen av en este­tisk revo­lu­sjon, idet den under­kas­tes ideen om Nasjo­nen, trer grunn­trek­kene for fascis­men fram, slik Giu­seppe Tomasi di Lampe­dusa for­mu­lerte det i sin roman om riso­­rgimento­­­­, Leo­par­den: «Hvis vi vil at alt skal bli som det er, er det nød­ven­dig at vi for­and­rer det hele.»14

Estetiseringens tid

I 1930 lan­se­rer Walter Ben­ja­min, i en anmel­delse av en anto­logi med teks­ter fra vete­ra­ner fra første ver­dens­krig redi­gert av Ernst Jünger,15 sin tese om fascis­men som en este­ti­se­ring av poli­tik­ken. I Ben­ja­mins les­ning fjer­ner disse proto-fascis­tiske vete­ra­nene sine krigs­er­fa­rin­ger fra etiske, sosiale og poli­tiske betrakt­nin­ger, for å inn­hylle dem i en myto­lo­gi­se­rende este­tikk, som «anes­te­ti­se­rer» de uhånd­ter­lige kropps­lige erfa­rin­gene fra slag­mar­ken.16 De gir krigen este­tiske ver­dier: Den blir vakker, en meta­fy­sisk erfa­ring, et kunst­verk som må gjen­tas. I Kunst­ver­ket i tids­al­de­ren for dets repro­du­ser­bar­het (1939) nevner Ben­ja­min også Mari­netti i for­bin­delse med denne tesen, og skri­ver at Mari­netti este­ti­se­rer krigen og gjør opp­le­vel­sen av men­nes­ke­he­tens «egen til­in­tet­gjø­relse [til] en este­tisk nytelse av første rang».17 Men som vist over, er det en dobbel beve­gelse hos Mari­netti og futu­ris­men. Med poli­ti­se­rin­gen av den futu­ris­tiske este­tik­ken skaper Mari­netti et ideo­lo­gisk fun­da­ment, som åpner for at den avant­gar­dis­tiske futu­ris­men kan finne sammen med vete­ra­nene fra skyt­ter­gra­vene, som i sin tur este­ti­se­rer poli­tik­ken. Det vil si, forut for este­ti­se­rin­gen av poli­tik­ken, finner en poli­ti­se­ring av este­tik­ken sted.

Den ita­li­enske fascis­men oppsto som beve­gelse med Mus­so­li­nis orga­ni­se­ring av inter­ven­sjo­nis­ter, de som hadde ønsket krigen, slik som Mari­netti, og ari­diti, storm­trop­pene fra skyt­ter­gra­vene som ville fort­sette krigen etter at de var blitt demo­bi­li­sert med freden. I likhet med i de proto­fa­scis­tiske frei­korp­sene i Tysk­land,18 ble disse vete­ra­ne­nes agg mot sosia­lis­tene brukt instru­men­telt av Ita­lias bor­ger­lige ledelse for å for­hindre en gjen­ta­kelse av den rus­siske revo­lu­sjo­nen i Italia. På dette bak­tep­pet ble den vol­de­lige og tota­li­tære fascist­be­ve­gel­sen formet med en pseudo-revo­lu­sjo­nær reto­rikk delvis hentet fra futu­ris­men.19

Kommunismens tid

Men om det hos Mari­netti tyde­lig var en reter­ri­to­ria­li­se­rende, reak­sjo­nær kjerne fra begyn­nel­sen av, finnes det noe revo­lu­sjo­nært i futu­ris­men, som kan­skje kunne ledet i en annen ret­ning. I det minste synes kom­mu­nist­le­de­ren Anto­nio Gram­sci å ha tenkt det i sam­ti­den. For Gram­sci utgjorde fra­væ­ret av en revo­lu­sjo­nær kunst et pro­blem for den revo­lu­sjo­nære venstre­si­den. I 1921 brøt han ut fra Det ita­li­enske sosia­list­par­tiet og var med på å stifte Det ita­li­enske kom­mu­nist­par­tiet, hvor en av grun­nene for brud­det var sosia­lis­te­nes «viten­ska­pe­lige» syn på at revo­lu­sjo­nen ville tvinge seg fram meka­nisk av kapi­ta­lis­mens iboende mot­set­nin­ger. Mot denne over­be­vis­nin­gen var Gram­sci opp­tatt av at den revo­lu­sjo­nære kampen også måtte føres mot det kapi­ta­lis­tiske sam­fun­nets over­byg­ning, det vil si på det kul­tu­relle planet, og ikke bare på basi­sen, i pro­duk­sjons­re­la­sjo­nene. Om målet er å skape et nytt sam­funn, kreves det mer enn å bare endre de øko­no­miske struk­tu­rene. «Ja, den revo­lu­sjo­nære arbei­der­klas­sen hadde og har bevisst­het om å kunne danne en ny stat, til å kunne utvikle gjen­nom iher­dig og tål­mo­dig arbeid, en ny øko­no­misk struk­tur, og til å grunn­legge en ny sivi­li­sa­sjon», skri­ver han i 1921. Men han bemer­ker også at «slag­mar­ken for opp­ret­tel­sen av en ny sivi­li­sa­sjon er imid­ler­tid full­sten­dig, mys­tisk, full­sten­dig karak­te­ri­sert av det ufor­ut­sig­bare og det uven­tede».20 En revo­lu­sjo­nær poli­tikk krever også en este­tikk som er i stand til å vikle seg inn i mulige fram­ti­der. For Gram­sci mang­ler den revo­lu­sjo­nære venstre­si­den – iro­nisk nok i mot­set­ning til de reak­sjo­nære poli­tiske kref­tene – en «futu­risme», en kunst­ne­risk beja­else av en annen fram­tid. For futu­ris­tene var «revo­lu­sjo­nære på sitt område, på kul­tu­rens område».21 Og den var det gjen­nom øde­leg­gel­sen av for­ti­den, en krea­tiv destruk­sjon. For som Gram­sci skri­ver:

På dette områ­det har ikke ‘øde­legge’ samme betyd­ning som på det øko­no­miske områ­det: Øde­legge betyr ikke å frata men­nes­ke­he­ten de pro­duk­tene som er nød­ven­dige for å liv­nære seg og for å utvikle seg. Det betyr å øde­legge ånde­lige hie­rar­kier, for­dom­mer, avgu­der og stiv­nede tra­di­sjo­ner.22

Alderdommens tid

Etter at han ble fengs­let av fascist-regi­met til Mus­so­lini i 1926, star­tet Gram­sci en mer dypt­pløy­ende reflek­sjon over denne destruk­sjo­nen av det for­ti­dige og ska­pel­sen av det nye. I en kjent pas­sa­sje fra Feng­sels­opp­teg­nel­sene skri­ver han at «krisen består nett­opp i det faktum at det gamle dør og at det nye kan ikke fødes», og i «dette inter­reg­nu­met opp­står de mest for­skjel­lig­ar­tede syke­lige feno­me­ner».23 Gram­sci sikter her åpen­bart til fascis­mens fram­vekst, der det i stedet for en sosial revo­lu­sjon, kom en sosial reak­sjon i form av fascis­tisk pseudo-revo­lu­sjon. Sam­ti­dig ser Gram­sci fort­satt i denne bre­sjen, denne for­styr­rel­sen av for­hol­det mellom basis og over­byg­ning, «mulig­he­ten for og nød­ven­dig­he­ten av å danne en ny kultur».24 Og her står fort­satt den ufull­endte «slag­mar­ken», som i vår tid viser seg i ønsket om å destru­ere fram­ti­den sna­rere enn for­ti­den, det Berardi kaller en fascisme uten futu­risme.

For geronto-fascis­men fryk­ter fram­for alt den uunn­gåe­lige kropps­lige svek­kel­sen, og mang­ler dermed den tem­po­rale – og ter­ri­to­riale – eks­pan­sjons­tan­ken om å rea­li­sere en arka­isk myto­lo­gisk fortid i en kom­mende fram­tid. Mens hoved­fien­den for den his­to­riske fascis­men var en venstre­side som fram­sto som det store hin­de­ret mot krig, ima­gi­nært helte­mot og nasjo­na­lis­tisk eks­pan­sjon med sin egen visjon om et annet men­neske og en annen sivi­li­sa­sjon, synes krop­pen selv å ha blitt epi­sen­te­ret for fryk­ten til dagens ultra­re­ak­sjo­nære. Sna­rere enn este­ti­se­rin­gen av krigen som en «anes­te­ti­se­ring» av kropps­lige erfa­rin­ger, som Ben­ja­min mente lå til grunn for den his­to­riske fascis­men, synes dagens geronto-fascisme å drømme om en ampu­ta­sjon. For her hand­ler det ikke om rea­li­sere en mytisk essens som har blitt hind­ret sin fulle rea­li­se­ring, men om å bli kvitt krop­pen, om å stanse en gang for alle de mulige til­bli­vel­ser den åpner for. Denne drøm­men om å ampu­tere krop­pen man kan se i alt av ytre høyre-fan­ta­sier fra Michel Houelle­becqs roma­ner til sin­gu­la­ri­tets­fan­ta­si­ene i Sili­con Valley. I siste instans hand­ler det om en døds­drift, slik det mani­fes­te­rer seg i de få pseudo-uto­piske pro­sjek­ter dagens ytre høyre har, for eksem­pel Elon Musks ønske om å kolo­ni­sere Mars, en planet uten liv. For den døende er livet et pro­blem, i den uut­ståe­lige tanken om noe helt annet vil leve lyk­ke­lig videre. Aprés moi, le déluge.

  1. Franco Bifo Berardi, «Senec­tus Mundi – Fascism wit­hout futu­rism», Crisis and Cri­ti­que, vol. 11, nr. 1, juli 2024. ↩︎
  2. Baruch de Spi­noza, Etikk, over­satt av Ragnar Hertz­berg Næss, Pax, Oslo, 2002. ↩︎
  3. Umberto Boc­cioni m.fl., «Futu­ris­tisk maleri. Tek­nisk mani­fest», over­satt av Espen Grøn­lie, i Karin Nygaard og Eilif Prest­sæ­ter, Rett kopi doku­men­te­rer frem­ti­den, Oslo, 2007. ↩︎
  4. Bened­etto Croce, «Fatti poli­tici e inter­pre­tazioni sto­riche», La Stampa, 15. mai 1924. ↩︎
  5. F.T. Mari­netti, «Futu­ris­mens grunn­lag og mani­fest», over­satt av Espen Grøn­lie, i Karin Nygaard og Eilif Prest­sæ­ter, Rett kopi doku­men­te­rer frem­ti­den, op. cit. ↩︎
  6. Ibid. ↩︎
  7. Ibid. ↩︎
  8. Ibid. ↩︎
  9. «Nous renions nos mait­res les sym­bo­lis­tes, der­ni­ers amants de la lune», i F.T. Mari­netti, Le futu­risme, E. Sansot & Cie, Paris, 1911. ↩︎
  10. For en mer detal­jert les­ning, se Morgan Meis, «The Spirit of Youth», The Smart Set, 25. mars 2014. ↩︎
  11. Sitert i Lawrence Rainey, «Intro­duc­tion: F. T. Mari­netti and the Devel­op­ment of Futu­rism», i Lawrence Rainey, Chris­tine Poggi og Laura Witt­man (red.), Futu­rism: An Antho­logy, Yale Uni­ver­sity Press, New Haven / London, 2009. ↩︎
  12. «La guerre, seule hygiène du monde», i F.T. Mari­netti, Le futu­risme, op. cit. Norsk over­set­telse ved Remi Nilsen: «Krig, ver­dens eneste hygiene». ↩︎
  13. F.T. Mari­netti, Guerra, sola igiene del mondo, Edizioni futu­riste di «Poesia», Milano, 1915. ↩︎
  14. Giu­seppe Tomasi di Lampe­dusa, Leo­par­den, over­satt av Ragna Rosati, Asche­houg, Oslo, 1960. ↩︎
  15. Walter Ben­ja­min, «Teorier om den tyske fascis­men», i Walter Ben­ja­min, Skrif­ter i utvalg 2, Bok­ven­nen, Oslo, 2014. ↩︎
  16. Mikkel Bolt, ««Ben­ja­min og Trump. Fascisme, kon­tra­re­vo­lu­tion og æste­ti­se­ring av poli­tik­ken», Agora, nr. 2–3, 2017. ↩︎
  17. Walter Ben­ja­min, «Kunst­ver­ket i tids­al­de­ren for dets repro­du­ser­bar­het», i Walter Ben­ja­min, Skrif­ter i utvalg 1, Bok­ven­nen, Oslo, 2014. ↩︎
  18. Se «Affek­tive strøm­mer, manns­fan­ta­sier og kroppspan­se­ring. Om for­hol­det mellom fascisme og hete­ro­ge­ni­tet hos Bata­ille og Theweleit», Agora, nr. 3, Oslo, 2005. ↩︎
  19. For mer om det ulø­se­lige for­hol­det mellom futu­ris­men og fascis­men, se Andrew Hewitt, Fascist Moder­nism. Aest­he­tics, Poli­tics, and the Avant-Garde, Stan­ford Univ. Press, 1993. ↩︎
  20. «Mari­netti revo­lu­sjo­nær?», i Anto­nio Gram­sci, Utvalgte teks­ter 1916–1926, Cap­pe­len upo­pu­lære skrif­ter, Cap­pe­len Damm, Oslo, 2019. ↩︎
  21. Ibid. ↩︎
  22. Ibid. ↩︎
  23. Anto­nio Gram­sci, Poli­tisk teori. Utdrag fra Feng­sels­opp­teg­nel­sene, over­satt av Geir Lima, Cap­pe­len Damm, Oslo, 2020. ↩︎
  24. Ibid. ↩︎

Remi Nilsen (f. 1977) er skri­bent, over­set­ter og redak­tør for norske Le Monde diplo­ma­ti­que.

Les også Remi Nil­sens over­set­telse av F.T. Mari­net­tis mani­fest «Krig, ver­dens eneste hygiene».